{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


VIDEO
/
Pulitzerove nagrade za New York Times, Los Angeles Times i Jennifer Egan

F
19.4.2011. u 08:11
0
0
Pulitzerove nagrade za New York Times, Los Angeles Times i Jennifer Egan
0
Pulitzerove nagrade za New York Times, Los Angeles Times i Jennifer Egan
Jennifer Egan (Foto: AP)
Na univerzitetu Columbia u New Yorku u ponedjeljak su objavljena imena dobitnika prestižne Pulitzerove nagrade za 2011. godinu, u 13 novinarskih i sedam umjetničkih kategorija, od čega su po dvije nagrade dobili The New York Times i The Los Angeles Times, dok je nagrada za beletristiku pripala Jennifer Egan za roman "A Visit from the Goon Squad".
U kategoriji javne službe nagrađen je The Los Angeles Times za izlaganje korupcije u kalifornijskom gradiću Bell, čiji su čelnici sebi dodijelili ogromne plate, što je završilo s hapšenjima i reformama. LA Times je nagrađen i za fotoreportažu o nevinim žrtvama nasilja gradskih bandi.

Novinari The New York Timesa Clifford Levy i Ellen Barry nagrađeni su za međunarodno izvještavanje o uzdrmanom pravosudnom sistema Rusije, koje je znatno utjecalo na raspravu unutar te zemlje, dok je za svoje komentare o najdubljim ekonomskim problemima SAD-a nagrađen kolumnista NY Timesa David Leonhardt.

Nagrada za izvještavanje o udarnoj vijesti nije dodijeljena, a finalisti su bili Chicago Tribune, Miami Herald i The Tennessean.

Za istraživačko novinarstvo nagrađena je Paige St. John iz lista Sarasota Herald-Tribune, za ispitivanje slabosti mutnog sistema imovinskog osiguranja vitalnog za kućevlasnike na Floridi, što je potaklo akciju regulatornih tijela.

Za pojašnjavajuće izvještavanje nagrađeno je pet novinara lista Milwaukee Journal Sentinel, za lucidan opis velikih napora uloženih da se upotrebom genetske tehnologije spasi 4-godišnji dječak ugrožen nekom tajanstvenom bolesti.

Pulitzer za lokalno izvještavanje pripao je trojici novinara Chicago Sun-Timesa za njihovo dokumentiranje nasilja u četvrtima Chicaga.

Za nacionalno izvještavanje dobitnici su Jesse Eisinger i Jake Bernstein s web-portala ProPublica za izlaganje upitnih praksi na Wall Streetu koje su pridonijele američkom ekonomskom urušavanju.Za reportažu je nagrađena Amy Nutt Ellis iz lista Star-Ledger, u Newarku, New Jersey, za priču o tajanstvenom potonuću komercijalne ribarice na Atlantiku sa šest članova posade.

Nagradu za kritiku dobio je Sebastian Smee iz Boston Globea za živo i razigrano pisanje o umjetnosti.

Pulitzer za pisanje uvodnika pripao je Josephu Rago iz lista The Wall Street Journal za dobro oblikovane izazove reformi zdravstvene pomoći koju zagovara predsjednik Barack Obama.

Za karikaturu uz uvodnik nagrađen je Mike Keefe iz Denver Posta, za širok raspon karikatura koje ležernim ali izražajnim stilom šalju snažne, duhovite poruke.

Fotografi The Washington Posta Carol Guzy, Nikki Kahn i Ricky Carioti nagrađeni su za portrete tuge i očaja nakon katastrofalnog potresa koji je pogodio Haiti.

U umjetničkim kategorijama Pulitzera za dramu dobio je Bruce Norris za "Clybourne Park", snažno djelo čiji likovi govore na duhovit i razborit način o borbi Amerike sa svojom rasnom i klasnom svijesti.

Za djelo s historijskom tematikom nagrađen je Eric Fonera za "Vatreno suđenje: Abraham Lincoln i američko ropstvo".

Nagrada za životopis pripala je Ronu Chernowu za djelo o ocu nacije Georgeu Washingtonu, "Washington: Život".

Pulitzera za poeziju dobila je Kay Ryan za zbirku "Najbolje od toga: Izabrane i nove pjesme".

Za publicistiku je nagrađen Siddhartha Mukherjee za "Car svih bolesti: Biografija raka", istraživačko djelo o dugoj povijesti oboljenja koje još uvijek zbunjuje medicinsku znanost.

Pulitzer za muziku dodijeljen je Zhou Longu za operu "Madame White Snake" čiji se libreto oslanja na kinesku narodnu priču, a muzičko predstavlja spoj tradicije Istoka i Zapada. Opera je praizvedena 26. februara 2010. u kazalištu Cutler Majestic u Bostonu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: