Svečanost u Los Angelesu
0

Ramonesima dodijeljen Grammy za životno djelo

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Britanska glumica i pjevačica Julie Andrews, legende punka Ramonesi i vrsni jazz bubnjar Roy Haynes dobili su u subotu uvečer Grammy za životno djelo, na svečanosti održanoj u Los Angelesu.

Nagradu za životno djelo primili su i ikona country muzike Dolly Parton, gudački kvartet Julliard, folk bend Kingston Trio, te legenda gospela George Beverly Shea, čiji bariton je ostao netaknut uprkos tome što ima 102 godine.

Osnivačima grupe Ramones, koji su utrli put bendovima kao što su Sex Pistol i Green Day, a nikada nisu doživjeli komercijalni uspjeh, basisti Dee Dee Ramoneu, gitaristi Johnnyju Ramoneu, te Joeyu Ramoneu, nagrada za životno djelo uručena je posthumno.

Posthumno su uručene nagrade i za dvojicu od trojice članova Kingston Trija, te za dvojicu članova gudačkog kvarteta Julliard.

Na svečanosti su bili Julie Andrews, Shea, i Roy Haynes koji su lično primili nagrade dan prije održavanja svečanosti 53. dodjele Grammy nagrada, prenosi AP.

Dolly Parton zbog porodičnih obaveza nije prisustvovala dodjeli, ali se zahvalila video-porukom.

U Los Angelesu u nedjelju će se održati dodjela muzičkih nagrada Grammy. Svečanost će otvoriti pop-pjevačica Cristina Aguilera.

Na dodjeli će prvo put nastupiti Mick Jagger kako bi odao počast legendi soul muzike Solomonu Burkeu, koji je preminuo prošle godine.

Najviše nominacija za Grammy, njih deset, ove je godine dobio američki reper Eminem. Slijede Jay-Z, Lady Antebellum i Lady Gaga sa po šest nominacija. Katy Perry se uz Lady Gagu, Arcade Fire i Lady Antebellum nada nagradi za najbolji album. Mladi Kanađanin Justin Bieber nominiran je za otkriće godine kao i britanska pjevačica Florence Welch (Florence + the Machine).