Izdata potjernica
1

Puigdemont uspio napustiti Finsku i izbjeći hapšenje

Klix.ba
Carles Puigdemont (Foto: EPA-EFE)
Carles Puigdemont (Foto: EPA-EFE)
Nekadašnji katalonski predsjednik Carles Puigdemont napustio je Finsku nakon što je zvanični Madrid izdao međunarodni nalog za njegovim hapšenjem.

Reuters piše da je otputovao u Belgiju gdje planira sarađivati sa tamošnjim vlastima u vezi španskog zahtjeva za ekstradiciju.

Puigdemont je Finsku posjetio kako bi razgovarao sa tamošnjim pravnim stručnjacima, a njegov advokat Jaume Alonso Cuevillas je na Twitteru napisao da je napustio tu zemlju, ne navodivši gdje se sada nalazi.

Finski poslanik Mikko Karna istakao je kako je razgovarao s bivšim katalonskim liderom, koji mu je kazao kako će u potpunosti sarađivati s vlastima.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Istovremeno, Španija ga traži pod optužbama za pobunu i nasilje.

Međunarodna potjernica koju su izdali odnosi se na petoricu lidera separatista, uključujući i četvoricu bivših ministara regije koji su također u egzilu u Belgiji.

Stranke koje zagovaraju separatizam Katalonije u decembru su pobijedile na regionalnim izborima, ali još uvijek ne uspijevaju formirati vladu i suočavaju se sa rastućim pritiscima, a brojne njihove vođe su u zatvoru ili inostranstvu.

U međuvremenu predsjednik katalonskog parlamenta otkazao je glasanje za predsjednika Katalonije jer mu nije mogao prisustvovati Jordi Turull, jedan od kandidata, koji je u predistražnom zatvoru.