Kirgistan
0

Pucnjava prekinula miting svrgnutog Kurmanbeka Bakijeva

SRNA
Foto: ITN
Foto: ITN
Pucnji iz vatrenog naoružanja prekinuli su miting svrgnutog predsjednika Kurmanbeka Bakijeva na kojem se u gradu Oš na jugu Kirgizije pojavilo oko 1.000 njegovih pristalica, izjavili su danas očevici.

Prema riječima očevidaca, u vrijeme kada su se začuli hici, Bakijev je držao govor. Konvoj vozila sa svrgnutim predsjednikom vrlo brzo se udaljio sa mjesta održavanja mitinga.

Još nema podataka o eventualnim žrtvama.

Neposredno pred početak mitinga u Ošu se okupilo više hiljada ljudi  kako bi protestovali zbog dolaska svrgnutog predsjednika, dok su u grad stigle i pristalice Bakijeva.

Očevici su izjavili da se okupilo više od 2.000 demonstranata koji nose transparente na kojima piše "ne želimo krv".

Bakijev je pobjegao u region Džalalabad na jugu Kirgizije neposredno nakon što su vojnici 7. aprila otvorili vatru na demonstrante, što je dovelo njegove političke neistomišljenike na vlast. 

Privremena vlada Kirgizije naredila je Bakijevu da se preda  i zaprijetili su da će, u slučaju da nastavi da prkosi privremenim vlastima, biti uhapšen. 
Najmanje 84 lica poginula su 7. aprila kada su policija i vojska otvorili vatru na masu demonstranata u prijestonici. Opozicija je preuzela vlast 8. aprila i na čelo privremene vlade došla je Roza Otunbajeva, nekadašnji ministar spoljnih poslova i ambasador Kirgizije u SAD i Velikoj Britaniji. 

Otunbajeva je juče rekla da se predsjedniku Kurmbanbeku Bakijevu mora suditi zbog njegove uloge u krvoproliću, koje se dogodilo 7. aprila.