Nemiri na jugu Kirgistana
0

Jedna osoba ubijena, oko 30 ranjeno

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
U pucnjavi između pristalica i protivnika privremene vlade Kirgistana u gradu Džalalabadu, na jugu te zemlje, u petak je ubijena jedna osoba, a više od 30 je ranjeno, od kojih je pet u kritičnom stanju, saopćilo je ministarstvo zdravlja.

Rano jutros oko 4.000 pristalica stranke Ata-Meken koja podržava privremenu vladu krenulo je ka zgradi regionalne vlade u Džalalabadu da iz nje izbaci pristalice svrgnutoga predsjednika Kurmanbeka Bakijeva koji su je zauzeli prethodnog dana, javio je Associated Press.

U pucnjavi koja je uslijedila najmanje jedna osoba je ubijena, a 37 je prebačeno u bolnice. Stanje petero ranjenih je kritično.

Ranije tokom dana pristalice prijelazne kirgistanske vlade preuzele su kontrolu nad zgradom regionalne vlade u južnom gradu Ošu, dan nakon što su je zauzeli protivnici aktualnih vlasti u Biškeku. U okršaju dviju strana nije bilo teže povrijeđenih.

Protivnici vlasti zauzeli su u četvrtak vladine zgrade u Ošu, Batkenu i Džalalabadu, na jugu Kirgistana.

Iako neki strahuju da bi se neredi mogli proširiti na druge gradove i prije svega prijestolnicu Biškek, u tom gradu ništa ne ukazuje na moguće nemire.

Državni tužitelj Azimbek Beknazarov izjavio je da je zbog umiješanosti u ova nasilja uhapšen viši savjetnik svrgnutog Bakijeva, Usen Sidikov, vrlo utjecajan čovjek za koga se u Kirgistanu vjeruje da je "vladao iz sjene".

O Sidikovljevoj umiješanosti svjedoči, dodao je tužitelj, snimak telefonskog razgovora u kojem uhapšeni daje upute za zauzimanje vladinih zgrada u Ošu i Džalalabadu.

Vršilac dužnosti direktora službi sigurnosti Kenešbek Duišebajev optužio je članove Bakijeve porodice, a prije svega njegovog najstarijeg sina Marata, da potiču na destabilizaciju zemlje.

On je naveo da je Marat Bakijev, koji je bio zamjenik direktora obavještajne službe nasljednice zloglasnoga sovjetskog KGB-a i koji živi u susjednom Kazahstanu, osigurao milion dolara za finansiranje nemira.

Situacija u ostalim dijelovima Kirgistana je pod kontrolom, istakao je Duišebajev, navodi AP.

Bakijev je napustio Kirgistan nakon što je prije više od mjesec dana svrgnut s vlasti u žestokim sukobima vladinih snaga i demonstranata u kojima je poginulo najmanje 85 ljudi.