Devet povrijeđenih
0

Pucnjava na tuniskom otoku u blizini najstarije afričke sinagoge, četiri osobe poginule

I. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Dva posjetioca i dva čuvara ubijeni su u napadu vatrenim oružjem u blizini najstarije afričke sinagoge, na tuniskom ostrvu Djerba.

Napad se dogodio tokom godišnjeg hodočašća na ostrvo koje privlači jevrejske posjetioce iz Evrope i Izraela. Čuvar je navodno ubio svog kolegu prije nego što je otvorio vatru na posjetioce i snage sigurnosti u blizini sinagoge prije nego što se sam ubio.

Njegova motivacija nije bila jasna. Jedan od ubijenih posjetilaca je francuski državljanin. Povrijeđena su još četiri posjetioca i pet pripadnika snaga sigurnosti.

Nije jasno da li su posjetioci bili hodočasnici koji su posjetili sinagogu Ghriba. Video objavljen na internetu, koji nije nezavisno verifikovan, prikazuje veliki broj ljudi kako trče kada su odjeknuli pucnji.

Više od 5.000 Jevreja učestvovalo je u hodočašću u Ghribu 2022. godine, javila je novinska agencija AFP, pozivajući se na lokalne organizatore.

Ovo nije prvi put da je na meti sinagoga stara 2.500 godina. U bombaškom napadu na ostrvu 2002. godine, koji su preuzeli islamistički militanti Al-Kaide, ubijeno je više od 20 ljudi.

Godišnje hodočašće u Djerbu, oko 500 km od glavnog grada Tunisa, ima strogo obezbjeđenje. Tunis je većinski muslimanska zemlja, ali Djerba je dom stotinama Jevreja.