Daily Telegraph
0

Puč u maniru laburista

FENA
Gordon Brown (Foto: AFP)
Gordon Brown (Foto: AFP)
Na svim naslovnim stranama svih britanskih dnevnika u utorak su fotografije Gordona Browna, uz vijest da je ponudio ostavku na mjesto lidera Laburističke stranke.

The Independent piše kako je ponedjeljak u britanskom političkom središtu, Westminsteru, bio najburniji od vremena pada Margaret Thatcher.

Konzervativni The Daily Telegraph izvještava o "puču u maniru laburista", čiji je glavni arhitekta Gordon Brown.

The Financial Times ocjenjuje da je Brownova najava razgovora o koaliciji s liberalnim demokratama poslužila jedino zato da se pojačaju nastojanja konzervativaca da udovolje toj stranci.

The Guardian izvještava o frenetičnom danu koji je izmijenio britanski politički pejzaž.

Morao je da ode - sada je sve moguće, konstatuje u redakcijskom komentaru Guardian, dnevnik koji se prije izbora opredijelio da podršku pruža Liberalno demokratskoj stranci.

Hrabra odluka Gordona Browna da se povuče, piše list, otvara ogromnu i uzbudljivu mogućnost koje ne bi bilo da je riješio da ostane na mjestu stranačkog vođe, pa čak i premijera - mogućnost stvaranja vlade liberalnih demokrata i laburista, čija bi misija bila da Britaniji pomogne da prebrodi ekonomsku krizu i da kreira reformisani politički sistem.

Da li će ta vlada sada i biti formirana? Rano je reći i još uvijek ima ozbiljnih prepreka.

Međutim ključno je da su sada otvorena vrata za dogovor - došlo se do potencijalno prelomne i dobrodošle tačke u modernoj britanskoj politici.

Gordon Brown zaslužuje velike pohvale jer je pokazao da je dostojan trenutka, piše Guardian.

The Times, koji se uoči izbora opredijelio za podšku konzervativcima Davida Camerona, piše kako je Brownova odluka da se povuče s mjesta stranačkog vođe otvorila put za dogovor o formiranju vlade između liberalnih demokrata i laburista.

Ovakav razvoj događaja pokazao je da su uskostranački interesi nadvladali nacionalne, piše list u redakcijskom komentaru.

Ulaskom u pregovore s laburistima Nick Clegg se ponio nečasno, ocjenjuje Times, podsjećajući da je lider Liberalno demokratske stranke više puta rekao da pravo da vlada mora da ima stranka s najviše osvojenih glasova i poslaničkih mjesta.

Optužujući Clegga da je podlegao pritiscima iz svoje stranke, Times mu poručuje da treba da izabere hoće li je voditi ili će dopustiti da ona vodi njega.

Što se same Liberalno demokratske stranka tiče njen izbor je sljedeći: ili će tražiti formiranje održive i legitimne koalicije, prihvatanjem ponuda Davida Camerona, ili će se upustiti u fantaziju alijanse bez tračka moralnog autoriteta.

Kako sada stvari stoje, čini se da liberalne demokrate nisu dorasle izboru koji je pred njih postavljen, piše u utorak Times.