David Cameron
0

"Došlo je vrijeme odluke"

FENA
David Cameron (Foto: Reuters)
David Cameron (Foto: Reuters)
Vođa britanskih konzervativaca David Cameron izjavio je u utorak kako je "došlo vrijeme odluke za liberalne demokrate" koju će stranku podržati da formira novu vladu.

Cameron, čija je stranka osvojila najviše glasova i mjesta u parlamentu ali nedovoljno za većinu, se nada da će oni donijeti ispravnu odluku.

Njegova izjava uslijedila je poslije višednevnih pregovora između torijevaca i liberalnih demokrata nakon što su britanski opći izbori rezultirali nestabilnim parlamentom.

U ponedjeljak su liberalni demokrati zvanično pokrenuli pregovore s laburistima oko koalicijskog sporazuma.

Premijer Gordon Brown je objavio da je čelnik liberalnih demokrata Nick Clegg zatražio otvaranje zvaničnih pregovora s laburistima i najavio je da će odstupiti s čela laburista do septembra.

Konzervativci su uzvratili nudeći svoju ponudu liberalnim demokratima - obećavajući referendum o promjeni sistema glasanja na "alternativno glasanje" - ukoliko ih liberalni demokrati podrže u stvaranju koalicijske vlade.

I laburisti i torijevci pokušavaju privoliti liberalne demokrate obećanjima o izbornoj reformi dok je borba oko formiranja nove vlade ušla u kritičnu fazu. Izvor iz liberalnih demokrata jer izjavio ranije kako je "ključno vrijeme" za razgovore.

Sastanak poslanika iz reda liberalnih demokrata nastavio se do iza ponoći i završen je bez donošenja ikakvih čvrstih odluka, saznaje u utorak BBC.

Laburisti nude uvođenje sistema alternativnog glasanja u zakonodavstvo i potom će raspisati referendum na kojem će pitati glasače žele li sistem proporcionalnog zastupanja - što je ključni uslov liberalnih demokrata.

Stranački vladajući nacionalni izvršni komitet trebao bi se sastati kako bi raspravljao o mogućnostima stvaranja koalicije i o vremenskom okviru koji će biti potreban za nalaženje zamjene za Browna.