"U skladu sa Ustavom"
9

Prvo obraćanje Macrona po usvajanju penzione reforme: Razumijem vas, ali ovo je bilo neophodno

S. Š.
Macron tokom svog večerašnjeg obraćanja (Screenshot)
Macron tokom svog večerašnjeg obraćanja (Screenshot)
Predsjednik Francuske Emmanuel Macron večeras se direktno i prvi put obratio tamošnjoj javnosti po pitanju sporne penzione reforme zbog koje se već sedmicama održavaju ulični protesti, a koju je Macron potpisao uprkos nezadovoljstvu.
U televizijskom obraćanju naciji večeras, Macron je rekao da razumije ljutnju Francuza zbog njegove nepopularne penzione reforme, rekavši da žali što nije pronađen konsenzus o toj promjeni.

On se obratio Francuskoj prvi put od potpisivanja zakona o penzijskoj reformi, suočavajući se s upozorenjima da politička i društvena kriza izazvana promjenama nije završena.

"Reforma je usvojena u skladu sa onim što je predviđeno našim Ustavom i ova reforma je bila neophodna", rekao je na samom početku svog obraćanja Macron.

Macron je rekao da su "ove promjene potrebne da bi se garantovale penzije svima", nakon što je, podsjetit ćemo, u subotu donio zakon o penzijama, samo nekoliko sati nakon što je ustavni sud potvrdio promjenu banera za podizanje starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine.

"Postepeno, više rada također proizvodi veće bogatstva za cijelu našu zemlju", dodao je on.

Macron je priznao ljutnju zbog povećanja starosne granice i poslova koji "ne dozvoljavaju previše Francuzima da žive dobro".

"Da li je ova reforma prihvaćena kod ljudi? Očigledno, ne", kazao je Macron i dodao da razumije svoje građane i čuje "bijes" Francuza, jer niko ne može ostati gluh na njega.

Večerašnje obraćanje započinje vjerovatno tešku bitku za francuskog predsjednika, koji pokušava da popravi štetu nanesenu njegovom javnom imidžu i politici tako što je prošlog mjeseca progurao penzioni plan kroz parlament.

Osim toga, Macron je govorio i o tome šta sve planira u narednom periodu i na čemu želi raditi te je, u tom smislu, naveo: pravosuđe, reformu srednje stručne škole, zdravstva...

Na kraju svog govora, Macron je rekao da daje sebi "100 dana" da pronađe put do "pomirenja" .

"Sljedeći 14. jul trebao bi nam omogućiti da napravimo početnu procjenu. Pred nama je 100 dana mira, jedinstva, ambicije i akcije u službi Francuske. To je naša dužnost i ja vam vjerujem", molio je, prenoseći LeMonde.