Svijet
0

Prvi slučaj zaraze bakterijom E. coli u Kanadi

SRNA
U Kanadi je zabilježen prvi slučaj zaraze bakterijom E. coli kod osobe koja se vratila sa odmora iz Njemačke, saopštilo je Ministarstvo zdravlja provincije Ontario.

"Imamo jedan slučaj u Ontariju, koji je povezan sa epidemijom bakterije ešerihija koli u Njemačkoj", rekao je Andrew Morrison, portparol Ministarstva zdravlja.

On je dodao da je to prvi slučaj te vrste u Ontariju, a vjerovatno i u Kanadi.

Vjeruje se da je muškarac, koji živi u blizini Toronta, zaražen bakterijom tokom boravka u Njemačkoj ovog proljeća nakon konzumiranja lokalne hrane.

Ministarstvo je provelo više testova da utvrdi da je slučaj povezan sa epidemijom u Evropi, u kojoj su do sada umrle 22 osobe. Muškarac je pušten iz bolnice.

"Konačne rezultate testova očekujemo kasnije ove sedmice ili početkom naredne. Pažljivo pratimo stanje te osobe u slučaju da dođe do promjena, ali on je za sada sasvim u redu", rekao je Morrison.

Najmanje 22 osobe su umrle, a 2.333 su zaražene bakterijom ešerihija koli, saopštio je Evropski centar za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti.
U međuvremenu, Evropska unija sazvala je za danas u Luksemburgu vanredni sastanak ministara poljoprivrede koji će biti posvećen posljedicama širenja epidemije smrtonosnom bakterijom ešerihija koli, rekli su zvaničnici.

 Ministri će raspravljati o posljedicama širenja epidemije, kao i o pitanju bezbjednosti namirnica i pomoći ratarima.

 Drastičan pad prodaje i uvoza evropskog povrća uslijedio je nakon izbijanja epidemije smrtonosne bakterije ešerihija koli, koja se uglavnom pojavila na sjeveru Njemačke i upozorenja njemačkih sanitarnih vlasti o pažljivom konzumiranja svježeg krastavca, paradajza i salate.

 Od početka širenja epidemije u Njemačkoj su preminule 22 osobe, a jedna u Švedskoj.

 Evropska komisija mogla bi da predloži ministrima konkretne prijedloge za pomoć u ovom sektoru.