Svijet
0

Prvi skandal u novoj britanskoj vladi

FENA
David Laws (Foto: AP)
David Laws (Foto: AP)
U prvoj velikoj krizi nove britanske koalicijske vlade jedan od ključnih ministara je priznao da je platio desetine hiljada funti poreznih obveznika na račun iznajmljivanja stana od svoga dugogodišnjeg homoseksualnog partnera, tokom niza godina.

Novi generalni sekretar u ministarstvu finansija David Laws, liberalni demokratski ministar zadužen za identifikaciju i provođenje kresanja budžetskih troškova, izvinio se za ovo, rekavši da duboko žali zbog ove situacije.

Parlamentarna pravila od 2006. zabranjuju zastupnicima da iznajmljuju stanove od svojih partnera.

Laws je rekao da nije bio otvoren o ovom ugovoru jer je želio vezu sa dotičnim partnerom, kao i svoju seksualnost, držati u privatnosti. On je rekao da će smjesta vratiti novac koji duguje, što, kako navodi Daily Telegraph, iznosi 40.000 funti (47.000 eura).

Premijer David Cameron je rekao da se slaže s odlukom sekretara Lawsa da prijavi slučaj povjereniku za parlamentarne standarde, prenio je BBC.

Daily Telegraph otkriva u subotu da je Laws kao zastupnik punih osam godina svakog mjeseca iz državne kase naplaćivao 950 funti (1.120 eura) na ime troškova stanovanja, odnosno, iznajmljivanja sobe u stanu, a zatim i u novoj kući svoga ljubavnika Jamesa Lundiea.

Telegraph također primjećuje da će vjera u provođenje drastičnih mjera štednje koje Laws zagovara, a koje će utjecati na primanja stotina hiljada zaposlenih u javnom sektoru, biti potkopana njegovim vlastitim kontroverznim odnosom prema novcu poreznih obveznika.