Rat u Ukrajini
0

Prvi put u borbi uništen tenk Challenger 2: Nakon nailaženja na minu, posada pogođena dronom

I. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ukrajinski borci su objavili snimak na kojem se vidi uništen tenk, a stručnjaci su prepoznali da se radi o britanskom Challengeru 2.

Na početku snimka, snimljenog iz automobila koji je učestvovao u borbi, vidi se Challenger 2 sa svojom prepoznatljivom cijevi obavijen gustim sivim dimom.

Zapadni izvori su u utorak navečer naveli da je tenk prvo naišao na rusku minu u ponedjeljak, koja je raznijela stražnji odjeljak za gorivo, zbog čega je bio imobiliziran. Posada se potom sigurno evakuisala, ali kako je bila u stanju mirovanja, pogodio ju je dron Lancet.

Nije bilo potvrde o lokaciji, ali je vjerovatno da je bila na južnom Zaporoškom frontu, gdje se, kako se navodi, borila brigada sa tenkovima Challenger 2.

Posada Challenger 2 sastoji se od četiri osobe, a municija tenka je pohranjena u odvojenim pregradama, za razliku od ruskih ekvivalenata, kako bi se spriječilo da eksplodira u slučaju direktnog pogotka. Ali u ovom slučaju je bio pogođen rezervoar za gorivo.

Ukrajinske oružane snage objavile su u nedjelju video vojnika tenka koji hvali Challenger 2, opisujući ga kao otporniji od sovjetskih ekvivalenata, u kojem "nemate velike šanse ako vas pogode". Britanski tenk, naprotiv, "može izdržati nekoliko pogodaka", rekao je.

Od 1994. godine, uništen je samo jedan tenk Challenger 2 u Iraku 2003. godine. Rekord je postignut i dijelom zbog relativno malog broja izgrađenih i njihovog rijetkog postavljanja, piše The Guardian.

Britanija je isporučila 14 tenkova Ukrajini ranije ove godine. Nije jasno da li su bili naširoko korišteni na liniji fronta u posljednjih nekoliko sedmica.