U eksploziji ubijeno 8 osoba
78

VIDEO / Prvi put prikazane snimke Breivikovog napada u Oslu

Klix.ba
Norveška javna televizija NRK emitovala je prvi put videosnimku koja prikazuje krajnjeg desničara Andersa Behringa Breivika kako parkira kamionet-bombu u čijoj je eksploziji poginulo osam osoba u Oslu 22. jula 2011. godine. Video je smontiran od snimaka sigurnosnih kamera koje su postavljene okolo zgrade.

Na njemu se vidi kako Breivik prakira bijeli kombi 22. jula uz sami trotoar do zgrade u kojoj se nalaze uredi premijera. Na snimcima se vidi Breivik kako izlazi iz vozila u odijelu zaštitara i žurno odlazi. Potom je uslijedila eksplozija.

Premijer nije bio u zgradi u to vrijeme. Međutim, poginulo je osam osoba i nekoliko desetina ih je povrijeđeno.

Na snimku se vidi i kako Breivik odlazi u Fiatu kojim se uputio ka otoku Utoeya gdje je upucao 59 osoba, većinom tinejdžera koji su bili na skupu mladih laburista.

Prizori atentata već su emitirani tokom suđenja, ali su prvi put objavljeni u javnosti.

Breivik je 24. augusta osuđen na maksimalnu kaznu od 21 godine zatvora koja se može produžavati, dok god ga se bude smatralo opasnim.

Priznao je krivicu rekavši kao su napadi bili "okrutni, ali neophodni" kako bi zaštitio svoju državu od multikulturalizma koji su njegove žrtve širile i koje mrzi.

Snimak pogledajte ovdje.