Bio na respiratoru
434

Prvi italijanski pacijent pušten iz bolnice: Ponovo mogu samostalno disati

I. Č.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Pacijent za kojeg se vjeruje da je prvi zaraženi koronavirusom u Italiji, poznat kao Mattia, pušten je danas iz bolnice u Paviji.

Mattia, 38-godišnjak iz grada Codogno u pokrajini Lombardija, bio je hospitaliziran u bolnici u Lodigianu 19. februara. Zbog kritičnog stanja i poteškoća s disanjem bio je prebačen u bolnicu u Paviji 21. februara. Tek je 9. marta počeo samostalno disati.

"Imao sam sreće", rekao je u svojoj videoporuci objavljenoj na Facebook profilu lokalnog medija Lombardia Notizie, poručivši potom: "Ostanite kod kuće!"

Navodi kako je teško prepričati što mu se sve dogodilo, ali da se sjeća hospitalizacije.

"Bio sam 18 dana na intenzivnoj njezi, a zatim na odjelu za zarazne bolesti gdje sam napokon počeo kontaktirati s vanjskim svijetom i ono najvažnije: počeo sam disati", rekao je prvi pacijent Mattia.

#Coronavirus+++ MATTIA, IL 'PAZIENTE 1' E' GUARITO ED E' STATO DIMESSO +++CHE SPLENDIDA NOTIZIA!!! IN BOCCA AL...

Posted by Lombardia Notizie Online on Monday, March 23, 2020
Sretan je, kako kaže, jer se izliječio na vrijeme budući da sada nedostaje osoblja koje bi osiguralo pomoć svim oboljelima od koronavirusa.

"Najbolje iskustvo je ponovno disati. To je sjajno postignuće, sada vas molim da ostane kod kuće", rekao je on.

Nažalost, bolest je bila pogubna za njegovog oca koji je bio jedan od preminulih u subotu 21. marta, danu kada je Italija zabilježila rekord u broju umrlih od koronavirusa.