Evropska turneja
60

Prvi dan nakon preuzimanja dužnosti nova šefica njemačke diplomatije posjetila Pariz i Brisel

V. K.
Annalena Baerbock (Foto: EPA-EFE)
Nova ministrica vanjskih poslova Njemačke Annalena Baerbock dan nakon preuzimanja dužnosti krenula je u veliku evropsku diplomatsku turneju.

Između ostalog, Baerbock je za prvu posjetu nakon preuzimanja dužnosti izabrala Francusku, a u Parizu je novu šeficu njemačke diplomatije dočekao ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian.

Kako je saopćeno, Le Drian i Baerbock su tokom sastanka razgovarali o aktuelnim temama koje se tiču evropske i vanjske politike, a nova šefica njemačke diplomatije je poručila kako Njemačka nema bližeg prijatelja od Francuske.

"Razgovarano je o situaciji između Rusije i Ukrajine, stanju u Bjelorusiji, ali i o međunarodnoj klimatskoj politici", saopćila je Baerbock.

Nakon posjete Francuskoj, Baebock se uputila u Brisel gdje je razgovarala s generalnim sekretarom NATO saveza Jensom Stoltenbergom.

Između ostalog, šef NATO saveza i Baerbock su razgovarali o doprinosu Njemačke NATO-u, raspoređivanju njemačkih trupa u Litvaniji kao i o mirovnoj misiji NATO-a na Kosovu.

"NATO treba politički i vojno jaku Njemačku. Vaš doprinos zaista čini razliku za Alijansu i pomaže da se održi mir u Evropi", rekao je Stoltenberg.

Na kraju, Baerbock je u Briselu razgovarala i s visokim predstavnikom Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku, a kako je saopćeno iz Brisela jedna od tema razgovora bila je i situacija na Zapadnom Balkanu.

"Razgovarali smo o vojnom jačanju Rusije na granici s Ukrajinom. Dozvolite mi da iskoristim priliku da još jednom potvrdim nedvosmislenu opredijeljenost Evropske unije da podrži Ukrajinu. Spremni smo koristiti sve alate koji su nam na raspolaganju kako bismo poboljšali otpor Ukrajine. Razgovarali smo i o Kini, vanjskopolitičkim pitanjima poput Irana, Bjelorusije i Zapadnog Balkana kako bismo sagledali kako možemo promovirati naše vrijednosti i interese te kako ih možemo braniti", rekao je Borrell.

Na kraju, naglašeno je kako Brisel i Berlin i dalje moraju usko sarađivati te da je izuzetno dobar signal to da je ministrica vanjskih poslova Njemačke ujedno i međunarodni predstavnik za klimatska pitanja.

Također, tokom prve sedmice nakon preuzimanja dužnosti, Baerbock je saopćila kako će posjetiti i Varšavu gdje će se sastati s poljskim ministrom vanjskih poslova.

"Razgovori će biti fokusirani na situaciju na poljsko-bjeloruskoj granici kao i o budućnosti Evropske unije", saopćeno je.

Nakon prvog dana na poslu, Baerbock će svoju diplomatsku turneju nastaviti i u narednim danima s obzirom da se od 10. do 12. decembra u Liverpoolu održava sastanak zemalja G7 na kojem će učestvovati predstavnici Velike Britanije, Njemačke, Francuske, Italije, Japana, Kanade i Sjedinjenih Američkih Država.