{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prvi ciljevi ruske intervencije - Palmira i aerodrom

S
1.10.2015. u 17:58
11
114
Prvi ciljevi ruske intervencije - Palmira i aerodrom
11
Prvi ciljevi ruske intervencije - Palmira i aerodrom
Foto: EPA
Prvi ciljevi ruske intervencije u Siriji jesu oslobađanje Palmire i ostataka rimskog grada te vraćanje aerodroma pod kontrolu sirijske vojske - navode ruski eksperti.
U vazdušnoj bazi u Latakiji, prema različitim procjenama, nalazi se tridesetak ruskih aviona i 15 helikoptera.

Vojni ekspert i glavni urednik lista "Arsenal otadžbine" Viktor Murahovski smatra da će avijacija, prije svega, gađati komunikacionu infrastrukturu militanata.

"Glavni ciljevi su: prekid komunikacija i snabdijevanja terorista. Oni naoružanje i hranu ne dobijaju iz pustinje, već iz susjednih država. Jasno je da se bez hrane, municije i goriva ne može dugo ratovati", ubijeđen je on.

Glavni udari avijacije bit će izvedeni u provinciji Idlib, gdje se pod kontrolom IDIL-a nalaze Palmira i lokalni aerodrom.

Grad treba da oslobodi sirijska vojska, dok će ruska avijacija biti "metla" koja čisti militante sa njihovih pozicija.

Tako se rješavaju dva zadatka - oslobađa svjetski historijski spomenik, što će na Zapadu biti blagonaklono prihvaćeno, a pod kontrolu vladinih snaga vraća se aerodrom koji se kasnije može koristiti za potrebe Ratnog vazduhoplovstva Sirije.

Po mišljenju Murahovskog, ruska vojna operacija u Siriji maksimalno će trajati nekoliko mjeseci. Rusija će se ograničiti na korištenje grupe aviona koja se već nalazi u Siriji i neće slati dodatne snage.

Tehničku podršku avijaciji pruži bataljon za aerodromsko-tehničku podršku koji je prebačen u Siriju. Za zaštitu aerodroma zadužena je bataljonska taktička grupa, ojačana tenkovima i artiljerijom.

Murahovski je naveo tipove aviona koji se sada nalaze u vazdušnoj bazi - u Latakiji najviše ima Su–25SM za neposrednu podršku iz vazduha.

"Avion je dobro opremljen. Kako je pokazalo iskustvo iz rata 2008. godine, on je veoma žilav. Leti na malim visinama i utvrđuje mete napada", ističe Murahovski.

U ruskoj bazi primjećeni su i frontalni bombarderi "Su-24M". Ovaj avion je veoma brz i stabilan prilikom letova na malim visinama i može da podnese veliki teret borbe.

U Latakiju su prebačeni i najnoviji višefunkcionalni lovci–bombarderi Su-34, navode ruski portali.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: