Moćno oružje
34

Prvi američki tenkovi Abrams će stići u Ukrajinu u septembru ove godine

F. H.
Prvi američki tenkovi Abrams mogli bi se pojaviti na bojnom polju u Ukrajini u septembru 2023. godine, objavio je Politico pozivajući se na dobro upućene izvore.

Politico je napisao da SAD planira poslati nekoliko Abramsa u Njemačku u augustu, gdje će tenkovi biti podvrgnuti konačnoj modifikaciji. Nakon završetka procesa, tenkovi će u septembru biti poslani u Ukrajinu.

Prva serija Abramsa uključivat će šest do osam tenkova, rekli su dužnosnik ministarstva dobrane i američki dužnosnik za Politico. Ukupno, SAD planira poslati 31 tenk, što je jednako jednom ukrajinskom bataljonu.

"Definitivno radimo na tome da ih dovedemo u Ukrajinu što je brže moguće", rekao je glasnogovornik Pentagona pukovnik Martin O'Donnell za Politico, odbijajući razgovarati o konkretnim uvjetima.

Prema jednom od izvora Politica, prva serija modificiranih tenkova je napravljena, ali je nejasno hoće li SAD imati vremena završiti sve potrebne radove do kraja augusta.

Politico je primijetio da ukrajinska vojska mora završiti obuku koja traje otprilike 10 sedmica u vojnoj bazi Grafenwoehr u Njemačkoj prije nego što mogu početi upravljati tenkovima. Dužnosnik Pentagona rekao je da Ukrajinci planiraju završiti ovu obuku u augustu.

U januaru 2023. američki predsjednik Joe Biden objavio je svoju namjeru prebaciti 31 tenk M1 Abrams u Ukrajinu. Sjedinjene Američke Države uklanjaju dio osjetljive tehnologije iz tenkova Abrams, koje planiraju poslati u Ukrajinu, jer strahuju da bi mogli pasti u ruke ruske vojske na bojnom polju. Tako će Ukrajina dobiti stariju modifikaciju tenkova, M1A1, a ne A2.

U maju je američki ministar odbrane Lloyd Austin rekao da će Ukrajina dobiti tenkove Abrams početkom jeseni. Tada će biti dovršeni i programi obuke ukrajinske vojske za upravljanje tenkovima.