Svijet
12

Prve dame Sjeverne Koreje nema u javnosti: Sestra Kim Jong-una vuče konce

Klix.ba
Supruga sjevernokorejskog diktatora Kima Jonga-una u javnosti se ne pojavljuje već sedam mjeseci, a mogući razlozi zbog kojih je nema su ili trudnoća ili je pala u nemilost Kimove mlađe sestre Kim Yo-jong.

Ri Sol-ju predstavljena je javnosti 2012. godine kao prva dama Sjeverne Koreje, a posljednji put je u javnosti viđena na turneji povodom otvaranja komercijalnog i zdravstvenog kompleksa u Pyongyangu, 28. marta ove godine.

Kim Yo-jong postavljena je na čelo sjevernokorejskog Odjela za propagandu i agitaciju te se već dugo smatra kako je upravo ona vladar iz sjene u Sjevernoj Koreji.

Za razliku od njegove supruge, Kim Jong-un je čest gost medija, a profesor sa Univerziteta u Tokiju Toshimitsu Shigemura koji je specijalizovan za liderstvo Sjeverne Koreje je kazao kako nepojavljivanje Ri Sol-ju u javnosti uzrokovano njenom trudnoćom ili problemima u pordici.

"Pojavili su se i navodi nestabilnosti u Pyongyangu te je čak pokušanoo i nekoliko napada na Kima prošle godine. Vrlo je moguće da se Ri ne pojavljuje u javnosti zbog toga što je čuvaju", rekao je profesor.

Profesor Shigemura dodaje i kako Kimova sestra ima ogroman utjecaj na njega, budući da Kimu nedostaje politička sposobnost, a ona radi na tome kako bi očuvala njegovo ime i predstavila ga u javnosti kao čvrstog vladara i vođu, piše Independent.