Svijet
5

Prva žrtva ebole bila je beba u 2013. godini, WHO i svijet reagovali pet mjeseci kasnije

Klix.ba
Da je svijet reagirao onog trenutka kada su afričke zemlje uputile apel za pomoć, ebola ne bi postala najsmrtonosnija bolest koja se proširila na skoro sve kontinente svijeta.
Foto: AFP
Foto: AFP

Vlade i Svjetska zdravstvena organizacija ignorisale su poziv za pomoć Gvineje, Liberije i Sierra Leonea kada su se pojavili prvi slučajevi. Danas imamo više od 10.000 smrtnih slučajeva i to samo u posljednji 12 mjeseci.

Ismail Ould Cheikh Ahmed, šef UN-ovog odjela za ebolu, priznao je kako je ova organizacija napravila veliku grešku u samom početku širenja ove bolesti, te da se ponekad ponašala arogantno kada je davala savjete. No, naučili su iz svojih grešaka i predviđaju da će biti iskorijenjena do augusta.

"Izbjegavamo dati tačan datum, ali siguran sam da će nestati do kraja ljeta", rekao je Ahmed.

Foto: AFP
Foto: AFP

Pretpostavlja se da je prva osoba koja je umrla od ebole bilo dijete koje je tek prohodalo. Beba je preminula u decembru 2013. godine u Gvineji.

Tri mjeseca kasnije Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je proglasila početak širenja bolesti. Tek nakon pet mjeseci kazali su kako je ovo zdravstveni problem koji zahtijeva hitnu reakciju jer bi mogao ugroziti cijeli svijet. Tada je već 1.000 ljudi umrlo.

"Bilo je frustrirajuće što niko nije htio čuti naš glas i to je vjerovatno i dovelo do epidemije. Mi smo tražili pomoć još u martu prošle godine", rekao je Henry Gray, koordinator Ljekara bez granica.

U augustu su centri za liječenje u Liberiji već bili prebukirani. Ljekari su bili prisiljeni da vraćaju kući bolesne pacijente znajući da će se one vjerovatno vratiti u svoje zajednice i zaraziti druge.

U januaru ove godine WHO je priznala da su prekasno odgovorili na ebolu. Ljekari bez granica upozoravaju da se broj oboljelih nije znatno smanjio od januara.

U Liberiji se situacija smirila i ljekari se nadaju kako će ova zemlja uskoro biti bez ijednog oboljelog. Nažalost, Gvineja bilježi povećanje broja oboljelih. U Sierra Leoneu se još ne zna tačan broj oboljelih jer nisu svi potražili pomoć.

"Krucijalno je bilo reagovati u periodu između decembra 2013. godine i marta 2014. godine na suzbijanju širenja ebole, kada su ti slučajevi bili zabilježeni samo na nekoliko lokacija glavnog grada istočne Gvineje", rekao je dr. Derek Gatherer sa Lancester univerziteta.

Kraj epidemije neće biti proglašen sve dok najmanje šest sedmica u ove tri zemlje ne bude nijednog slučaja ebole.