Svijet
0

Prva pilotkinja u Afganistanu nakon obuke zatražila azil u SAD-u

Klix.ba
Niloofar Rahmani (Foto: AFP)
Niloofar Rahmani (Foto: AFP)
Prva pilotkinja u Afganistanu izazvala je ljutite reakcije pripadnika zračnih snaga, jer je nakon završenih 18 mjeseci obuke u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), zatražila azil u toj zemlji.

Ministarstvo odbrane Afganistana je potvrdilo danas da Niloofar Rahmani (25) zatražila azil nakon što je Wall Street Journal citirao njene riječi da se plaši za svoj život ako se vrati kući.

Rahmani, koja je i dobitnica nagrade "Žena hrabrost" koju dodjeljuje američka Vlada, postala je simbol napora da se unaprijedi položaj žena u Afganistanu, više od decenije kako je pao talibanski režim.

U izjavi povodom dodjele nagrade "Žena hrabrost" ona je kazala da su ona i njena porodica izloženi direktnim prijetnjama Talibana, ali i rođaka koji su primoravali njenu porodicu da napusti kuću nekoliko puta.

Glasnogovornik Ministarstva odbrane Afganistana rekao je da se vlada nada da će njen zahtjev biti odbijen i podsjetio da je vlada Ajganistana potrošila milijarde u nastojanjima ojačanja sigurnosnih snaga.

Rahmani je diplomirala u školi za pilote 2012. godine i kvalificirala za letove na C-208 kargo avionima, a u SAD-u je pohađala trening, nakon koga se trebala vratiti kući 24. decembra ove godine.