{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prva kongregacija poslala poruku papi emeritusu

F
4.3.2013. u 18:08
0
0
Prva kongregacija poslala poruku papi emeritusu
0
Prva kongregacija poslala poruku papi emeritusu
Foto: Arhiv/AFP
Četiri dana nakon historijskog abdiciranja pape Benedikta XVI kardinali su mu u ponedjeljak uputili poruku zahvalnosti s prve u nizu kongregacija u Vatikanu kojima pripremaju konklave za izbor njegovog nasljednika te su zatražili otvorena objašnjenja o skandalima koji potresaju Rimokatoličku crkvu.
Dekan kardinalskog zbora Angelo Sodano predložio je "da pripremimo poruku papi emeritusu i svi su kardinali to prihvatili", rekao je glasnogovornik Svete Stolice, otac Federico Lombardi, i dodao da je u "mirnom i konstruktivnom okruženju" održana prva kongregacija.

Nizom kongregacija ove sedmice kardinali pripremaju konklave kako bi iscrtali profil budućeg pape i kroz međusobno upoznavanje procijenili koji je od njih najbliži tom modelu i prema tome sposoban preuzeti kormilo Rimokatoličke crkve potresane skandalima.

Na prvom sastanku, u ponedjeljak prije podne, kardinali su zatražili iskrena i otvorena objašnjenja.

"Želimo doznati što se to proživljava u Vatikanu u centralnoj organizaciji crkve koja je u posljednje doba uzdrmana", rekao je novinarima francuski kardinal Philippe Barbarin nakon prve sjednice, piše AFP.

"Želimo li donijeti dobre odluke, siguran sam da moramo imati obavijesti o tome", objasnio je južnoafrički kardinal Wilfrid Napier o skandalu "Vatileaks" koji je pokazao intrige i velike napetosti u Rimskoj kuriji.

Pješkee, privatnim vozilima, taksijima i kombijima od devet ujutro pristizali su kardinali do ulaza u Vatikan, gdje su ih televizijske ekipe dočekivale poput rock zvijezda, piše portal France 24.

Pozvano ih je 209, od kojih 115 izbornika te onih drugih, starijih od 80 godina, rekao je dekan kardinalskog zbora Angelo Sodano.

Do podneva je u Vatikan stiglo 103 od 115 izbornika, a desetak ih je na putu, prenose agencije.

Pravo glasa ima 117 izbornika, no dvojica su odustala od dolaska u Rim i u Sikstinsku kapelu. Datum konklava neće se znati u ponedjeljak, jer će biti određen tek kada se svi okupe, rekao je Sodano.

Opće kongregacije trebaju najprije odrediti datum početka konklava i za njih dogovoriti pripremni postupak, što uključuje i zatvaranje Sistinske kapele za posjetioce te pražnjenje vatikanskog hotela kako bi se javnost isključila iz tajnih kardinalskih razgovora.

Kardinali su zajedno u ponedjeljak pročitali zakletvu i obavezali se držati u tajnosti sadržaj svojih razgovora.

Zatim se "sa rukom položenom na otvoreno Evanđelje svaki kardinal pojedinačno zakleo", rekao je Lombardi.

Objasnio je da se "ta zakletva odnosi na izbor i sve što je u vezi s tim. Ipak, kardinali mogu razgovarati s novinarima o pitanjima važnima za Crkvu, od stanja u Africi do nove evangelizacije".

Svakodnevni sastanci uoči konklava trebaju utvrditi zahtjeve i izazove pred kojima se Crkva nalazi te usvojiti smjernice o tome kakav joj je papa potreban.

Kardinali planiraju da papa bude izabran tokom naredne sedmice i zatim svečano ustoličen nekoliko dana poslije, kako bi mogao biti u službi tokom Velike sedmice, koja počinje Cvjetnicom, 24. marta, i kulminira Uskrsom sedam dana poslije.

Opće kongregacije dešavat će se svakodnevno dva puta dnevno, ujutro i popodne, sve do početka konklava. Na njima sudjeluju i kardinali stariji od 80 godina koji nemaju pravo ući u konklave i birati novoga papu. Sastancima predsjedava Sodano, a svaki kardinal ima pravo da govori sedam minuta.

U ponedjeljak je govorilo njih 13, rekao je Lombardi.

Kongregacije su i prilika da se kardinali međusobno bolje upoznaju i utvrde koji su među njima sposobni postati novi poglavar Crkve.

Više od pola kardinala izbornika imenovano je od posljednjih konklava i 67-orici bit će to prve konklave, piše agencija AFP.

Na dnevnom redu kongregacija sigurno će biti i upravljanje Crkvom, budući da je afera "Vatileaks" pokazala da u Vatikanu ima korupcije i beskrupuloznog suparništva. Očekuje se da će kardinali biti obaviješteni i o drugim skandalima i nepravilnostima u Kuriji o čemu su talijanski mediji obimno izvještavali.

Izlaganje svakog kardinala na kongregacijama pažljivo će se pratiti, a diskretno će se raspitivati o kvalifikacijama onih istaknutijih. "Mislim da niko od nas neće odmah reći 'ovo je moj čovjek', imamo velik izbor", rekao je bostonski kardinal Sean O'Malley.

Kardinali nikada javno ne otkrivaju ko su njihovi favoriti, ali u intervjuima daju naslutiti kakve bi kvalitete trebao da ima novi papa. Jedan od najčešće spominjanih je sposobnost prenošenja vjere, odnosno vještine komunikacije.

Na kongregacijama će se vjerovatno razgovarati i o seksualnim skandalima koji potresaju Crkvu, posebno jer je jedan od izbornika, edinburški nadbiskup Keith O'Brien zbog toga podnio ostavku prošle sedmice, a u nedjelju, dan prije početka kongregacija, priznao svoje neprihvatljivo ponašanje prema mlađim svećenicima.

Velik izazov Crkvi je pojava koju sociolozi nazivaju "vjerovanje bez pripadanja", a to je rast broja ljudi koji vjeruju u Boga, ali odbacuju organizirane crkve, izjavio je za Reuters njujorški nadbiskup Timothy Dolan.

Na općim kongregacijama kardinali donose odluke većinom glasova, ali nemaju nijednu od papinskih ovlasti. To je period u kojem se Katolička crkva najviše približava demokratiji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: