Rizik od sankcija
80

Prva isporuka ruskog raketnog sistema S-400 stigla u Tursku

FENA
Prva isporuka ruskog sistema proturaketne odbrane stigla je u Tursku, saopćilo je u petak tursko ministarstvo odbrane, u potezu koji je približio tu zemlju američkim sankcijama i novom sporenju s Washingtonom.

Ministarstvo odbrane navodi u saopćenju da je "prva isporuka opreme" sistema protuzračne odbrane S-400 stigla u zrakoplovnu bazu u blizini turske prijestonice Ankare.

SAD je odlučno zatražio od članice NATO-a Turske da se povuče iz ugovora s Rusijom, koji vrijedi više od dvije milijarde dolara, upozoravajući tu zemlju da će se suočiti s ekonomskim sankcijama ukoliko nastavi s nabavkom ruskog sistema. Također, SAD je saopćio da Turskoj neće biti dopušteno da sudjeluje u programu proizvodnje visoko sofisticiranih borbenih aviona F-35.

SAD je u više navrata tvrdio da je ruski sistem inkompatibilan s NATO-ovim sistemima i predstavlja prijetnju programu F-35.

Sankcije bi predstavljale novo pogoršanje ionako loših odnosa između Turske i SAD-a. Prošle godine SAD je uveo sankcije Turskoj zbog zatvaranja američkog pastora, izazivajući krizu turske nacionalne valute.

Ugovor s Rusijom, prvi takav ugovor Rusije s jednom članicom NATO-a, također je izazvao zabrinutost da se Turska približava ruskoj sferi uticaja.

Turska odbija da popusti pod američkim pritiskom, insistirajući da je izbor nabavke vojne opreme pitanje nacionalnog suvereniteta, prenosi AP.