Izbori u Francuskoj
10

Prva hapšenja: Demonstrantice u toplesu protestovale dok je Le Pen glasala

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Grupa feministkinja izazvale su gužvu kada su se pojavile u toplesu ispred biračkog mjesta gdje je glasala kandidatkinja za predsjednicu Marine Le Pen.

Dvije su imale maske, jedna je imala lice Donalda Trumpa, a druga Le Penn dok im je na grudima pisalo "Team Marine". U rukama su držale parole na kojima je pisalo "Izgradit ću vam zid moji mali Fancuzi" i sl.

Pripadnice feminističke grupe Femen protestovale su u Henin Beaumontu, na sjeveru Francuske. Šest žena u toplesu iskočilo je iz limuzine noseći maske i uzvikujući parole protiv ženske kandidatkinje.

Policija i snage sigurnosti priveli su ih i oduzeli im maske i parole.

Foto: AFP
Foto: AFP

Le Pen je glasala kratko nakon ovog incidenta. Izbori se održavaju pod visokim mjerama sigurnosti. Mobilizovano je 50.000 policajaca i više od 7.000 vojnika koji osiguravaju biračka mjesta.

Aktiviste Femen već danima protestuju protiv nje, ometajući joj govore i kampanju. Bacali su cvijeće na nju i skinule se u toples.

Razlog zbog kojeg Le Pen porede s Trumpom je njena najava da će pojačati francuske granice i razbiti imigraciju naglašavajući da se iza masovne imigracije krije terorizam.

"Vratite nam Francusku. To sam čula gdje god sam išla kao i to da se Francuzi više ne osjećaju domaće i kao kod kuće u Francuskoj. Obećavam da ću predložiti moratorij na legalnu imigraciju", rekla je Le Pen dok su okupljeni uzvikivali "Francuska Francuzima".