{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Protuameričke demonstracije u Sadr Cityju

F
FENA
6.6.2008. u 18:35
0
0
Protuameričke demonstracije u Sadr Cityju
0
Protuameričke demonstracije u Sadr Cityju
Foto: AP
Šiiti su u petak demonstrirali u cijelom Iraku, posebno u njihovom uporištu Cadr Cityju, u Bagdadu, gdje su zapalili američku zastavu u znak odbijanja ugovora o kojem američka vlada trenutno pregovara s Washingtonom o američkom prisustvu nakon 2008.
U centru Sadr Cityja, uporišta radikalnoga vođe Moqtada Sadre i poprišta intenzivnih sukoba u aprilu i maju između Amerikanaca i šiitske milicije, ogromna masa okupila se u širokoj aveniji slušajući propovijed Sattaha Al-Batata, bliskog suradnika Moqtada Sadre, javlja AFP.

"Sporazum između Iračana i Amerikanaca dao bi Amerikancima vlast i pravo da čine šta žele a da se ne boje da će biti kažnjeni", rekao je ovaj vjerski dužnosnik.

"Kažem vam da će Moqtada Sadr odbiti taj sporazum, neće biti potpisa iračke vlade", dodao je ovaj vjerski dužnosnik, pred natpisom "Sporazum s Amerikancima je sinonim rata protiv iračkoga naroda".

Slične demonstracije odvijale su se u Kufi i Kerbali, dvama glavnim šiitskim svetim mjestima, kao i Basri, uz veliki broj demonstranata koji su osudili pregovore između Washingtona i Bagdada.

"Sporazum mora biti odbijen jer je on sinonim poniženja i srama", ocijenio je Salah al-Obeidi, glasnogovornik Moqtada Sadre pred masom u Kufi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: