|

Protokol iz Kyota produžen do 2020. godine

Protokol iz Kyota produžen do 2020. godine
4
S
SRNA
8.12.2012. u 18:48
1
komentara
4

dijeljenja
Protokol iz Kyota produžen do 2020. godine
Učesnici konferencije UN o klimatskim promjenima postigli su dogovor o produženju Protokola iz Kyota do 2020. godine, kako bi izbjegli novi veliki neuspjeh u borbi protiv zagrijavanja planete.
Dogovor koji je postiglo skoro 200 zemalja odnosi se samo na razvijene zemlje, čiji je udio u emitovanju štetnih gasova manji od 15 posto.

SAD, drugi najveći zagađivač u svijetu, nikada nisu potpisale originalni sporazum iz 1997. godine. Ovaj dokument trebalo je da istekne kasnije ove godine, a trenutno je jedini pravno obavezujući sporazum iz ove oblasti, prenio je BBC.

Konferencija u Dohi produžena je za više od 24 sata zbog neslaganja delegata u vezi sa time da li bogate zemlje treba da plate nadoknadu siromašnim državama zbog posljedica koje trpe usljed klimatskih promjena.

Dogovor je postignut nakon što su EU, Australija i još nekoliko industrijski naprednih zemalja potpisale odredbe o smanjenju emisija karbon-dioksida do 2020. godine.

Protokolom nisu obuhvaćeni neki od najvećih zagađivača atmosfere, kao što su SAD, Kina i Indija.

Na skupu u Dohi razgovaralo se i o sveobuhvatnom sporazumu o borbi protiv klimatskih promjena, koji bi trebalo da bude usvojen 2015. godine umjesto protokola iz Kyota.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...