Svijet
4

Protokol iz Kyota produžen do 2020. godine

SRNA
Učesnici konferencije UN o klimatskim promjenima postigli su dogovor o produženju Protokola iz Kyota do 2020. godine, kako bi izbjegli novi veliki neuspjeh u borbi protiv zagrijavanja planete.

Dogovor koji je postiglo skoro 200 zemalja odnosi se samo na razvijene zemlje, čiji je udio u emitovanju štetnih gasova manji od 15 posto.

SAD, drugi najveći zagađivač u svijetu, nikada nisu potpisale originalni sporazum iz 1997. godine. Ovaj dokument trebalo je da istekne kasnije ove godine, a trenutno je jedini pravno obavezujući sporazum iz ove oblasti, prenio je BBC.

Konferencija u Dohi produžena je za više od 24 sata zbog neslaganja delegata u vezi sa time da li bogate zemlje treba da plate nadoknadu siromašnim državama zbog posljedica koje trpe usljed klimatskih promjena.

Dogovor je postignut nakon što su EU, Australija i još nekoliko industrijski naprednih zemalja potpisale odredbe o smanjenju emisija karbon-dioksida do 2020. godine.

Protokolom nisu obuhvaćeni neki od najvećih zagađivača atmosfere, kao što su SAD, Kina i Indija.

Na skupu u Dohi razgovaralo se i o sveobuhvatnom sporazumu o borbi protiv klimatskih promjena, koji bi trebalo da bude usvojen 2015. godine umjesto protokola iz Kyota.