Predstavnici 200 zemalja u Dohi
2

Počela posljednja runda pregovora o klimatskim promjenama

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
U glavnom gradu Katara Dohi danas je počela posljednja runda razgovora o klimatskim promjenama na Zemlji i regulaciji emisije štetnih gasova.

Predstavnici iz oko 200 zemalja razgovaraju o borbi protiv globalnog zagrijevanja i pomoći siromašnim zemljama da se prilagode promjenama klime.

Međutim, glavna tema nove runde pregovora, koji su počeli 26. novembra i traju do 7. decembra, je produženje važenja Protokola iz Kjota, sporazuma o emisiji gasova s efektom staklene bašte između industrijalizovanih zemalja.

Jedna od važnih tema je i nastojanje da se obezbijede milijarde dolara pomoći siromašnim državama da se izbore s efektima klimatskih promjena.

Pregovori, započeti prije dvije decenije, zasad nisu doveli do ostvarenja glavnog cilja - smanjenja emisije gasova s efektom staklene bašte, koji su po mišljenju naučnika odgovorni za globalno zagrijevanje.

Države svijeta su se, međutim, prošle godine dogovorile da do 2015. usvoje novi sporazum o klimi, a do tada treba razriješiti niz neslaganja, među kojima je i kako rasporediti teret smanjenja emisije štetnih gasova između bogatih i siromašnih zemalja.