Evropski poslovni lideri
0

Protiv smanjenja stakleničkih plinova u EU

FENA
Neke od najvećih kompanija u Evropi upozorile su evropske lidere da ne dogovaraju ambicioznije kresanje emisija stakleničkih plinova u Evropskoj uniji, s obećanih 20 na 30 posto, prenose u srijedu evropski mediji.

U otvorenom pismu upućenom švedskom premijeru Frederiku Reinfeldtu, uoči ovosedmičnog sastanka Evropskog vijeća 10. i 11. decembra, Business Europe, udruženje koje predstavlja mnoge velike evropske kompanije i poslodavce, kazalo je da ponude ostalih sila nisu dovoljne da opravdaju takav potez.

"EU nikako ne smije povećati važeću unilateralnu obvezu o 20-postotnom smanjenju emisija ugljičnog dioksida", napisalo je udruženje u pismu objavljenom u utorak. EU je obećala povisiti tu razinu ukoliko ostale sile izrade slične ambiciozne prijedloge.

Udruženje poslodavaca istaknulo je da to još nije učinjeno, upozorivši posebno na nedovoljnu ponudu Washingtona.

"Prijedlog američkog Kongresa o smanjenju emisija za 17 posto do 2020. u odnosu na razine iz 2005. predstavlja samo tropostotno smanjenje u odnosu na emisije stakleničkih plinova iz 1990. Zato se to ne može smatrati 'ekvivalentnim' naporom koji opravdava EU-ovo smanjenje emisija za 30 posto", upozoravaju u udruženju.

Business Europe ističe da bi buduća smanjenja emisija trebala biti postignuta kroz slobodnu trgovinu i pojačano oslanjanje na osporavanu metodu plaćanja zemljama trećeg svijeta da smanjuju emisije umjesto bogatih, koji tako mogu nastaviti zagađivati postojećim intenzitetom.

"Premalo se razmišljalo o mjerama koje se oslanjaju na snagu slobodne trgovine i tržišnog gospodarstva pri intenziviranju tehnološke suradnje u borbi protiv klimatske promjene", zaključuju u Business Europeu, prenosi Hina.