Nepoštovanje suda
88

Protiv ratnog zločinca Vojislava Šešelja u Hagu podignuta nova optužnica

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Aleksandar Šešelj, sin Vojislava Šešelja i zamjenik predsjednika Srpske radikalne stranke potvrdio je da je protiv Šešelja i još četvero funkcionera SRS-a Miljana Damjanovića, Ljiljane i Ognjena Mihajlovića te Miroljuba Ignjatovića podignuta optužnica.

Optužnicu je podigao Međunarodni rezidualni mehanizam u Hagu, nasljednik Haškog tribunala.

"Tačno je da je optužnica podignuta. Riječ je o novoj optužnici za nepoštovanje suda. To je izmišljeno djelo koje je Haški tribunal sam sebi dao za pravo da uvede kao krivično djelo i to znači da šta god oni procijene da je nepoštovanje suda mogu da optuže nekoga", rekao je Aleksandar Šešelj.

Dodao je da je ova optužnica podignuta jer su radikali objavljivali knjige i druge štampane materijale, kao i video i audio materijale "koji razotkrivaju na koji način su u Haškom tribunali svjedoci optužbe bili", kako je rekao, "instruirani i potkupljeni da svjedoče protiv Vojislava Šešelja u njegovom osnovnom predmetu".

Odgovarajući na pitanje šta je dalje za očekivati povodom podizanja optužnice, Aleksandar Šešelj je rekao da misli da ne dolazi u obzir da vlast u Srbiji izruči bilo koga Haškom tribunalu.

"Na taj način bi se svrstala u red najgorih vlastodržaca u Srbiji poslije 5. oktobra. Mislim da u okviru vladajuće partije i koalicije ne postoji bilo kakva spremnost da do toga dođe", rekao je on.