|

Protesti zbog konvoja s nuklearnim otpadom, privedeno 350 osoba

Protesti zbog konvoja s nuklearnim otpadom, privedeno 350 osoba
0
F
FENA
16.2.2011. u 12:36
0
komentara
0

dijeljenja
Protesti zbog konvoja s nuklearnim otpadom, privedeno 350 osoba
Uprkos protestima oponenata, konvoj s radioaktivnim otpadom krenuo je rano ujutro u srijedu iz Karlsruhea prema mjestu skladištenja na sjeveroistoku Njemačke.
Snage reda ranije su uklonile stotine mirnih demonstranata koji su zauzeli željezničku prugu. Približno 350 osoba stavljeno je u pritvor, objavila je policija.

Konvoj s pet posebnih kontejnera Castor, dug 80 metara sa 60 tona otpada među kojim plutonija i urana, trebao bi doći do nuklearne centrale Lubmin, blizu Greifswalda. Njegov dolazak nakon 900 km predviđa se za četvrtak.

Hiljade osoba protestovalo je u subotu u nekoliko njemačkih gradova protiv prijevoza tog nuklearnog otpada. Otpad potiče iz radova provedenih između 1971. i 1990. u pokusnom centru za obradu nuklearnog otpada.

Centrala u Lubminu zaustavljena je nakon pada Berlinskog zida, poput ostalih istočnonjemačkih nuklearnih postrojenja. Od kraja 1990. Lubmin se bavi aktivnostima denuklearizacije, ali Njemačka ondje skladišti kontejnere s radioaktivnim otpadom, prenosi Hina.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.