|

Protesti uradili plodom, Liban smanjuje plate ministara za 50 posto

Protesti uradili plodom, Liban smanjuje plate ministara za 50 posto
340
F
FENA
21.10.2019. u 12:11
37
komentara
340

dijeljenja
1/9 Foto: EPA-EFE
2/9 Foto: EPA-EFE
3/9 Foto: EPA-EFE
4/9 Foto: EPA-EFE
5/9 Foto: EPA-EFE
6/9 Foto: EPA-EFE
7/9 Foto: EPA-EFE
8/9 Foto: EPA-EFE
9/9 Foto: EPA-EFE
Očekuje se da će vlada Libana odobriti reforme, koje, između ostalog, predviđa smanjenje od 50 posto na plate ministara, u nastojanju da olakša ekonomsku krizu i ublaži proteste koji su najveći pokazatelj neslaganja protiv vladajuće elite u proteklim decenijama.
Demonstranti su petog dana protesta blokirali saobraćajnice podstaknuti užasnim ekonomskim uslovima i ljutnjom zbog korupcije političkih elita koje su dovele Liban u krizu.

Zvaničnici su u nedjelju rekli za Reuters da je premijer Saad al-Hariri dogovorio paket reformi sa partnerima u vladi u cilju rješavanja krize zbog koje su na stotine hiljada demonstranata izašli na ulice.

Sjednica vlade je počela u ponedjeljak ujutro u predsjedničkoj palači u predgrađu Baabde u Bejrutu.

U centru Bejruta, mjestu najvećeg protesta, ljudi su se pripremaju za još jedan dan demonstracija.

Plan reformi uključuje smanjenje plata sadašnjih i bivših predsjednika, ministara i zastupnika za 50 posto, kao i smanjenje beneficija za državne institucije i zvaničnike.

Vlada također ima za cilj privatizaciju telekomunikacijskog sektora i reformaciju skupog i raspadajućeg elektroenergetskog sektora jer oni najviše crpe iz budžeta Libana i doprinose finansijskoj krizi.

Hariri, koji vodi koalicionu vladu, suočen je sa žestokim sektaškim i političkim rivalstvima, a dao je svojoj vladi 72-satni rok u petak da dogovore reforme za suzbijanje krize, nagovještavajući da bi u protivnom mogao podnijeti ostavku. Rok ističe u ponedjeljak.

Mnogi zvaničnici, od čelnika sindikata do političara, pridružili su se pozivima da Haririjeva vlada podnese ostavku.

Protesti su se od četvrtka proširili na čitavu zemlju. Banke neće raditi u ponedjeljak, a glavni sindikat započeo je štrajk, prijeteći da će i dalje paralizirati državu.
Prijavi grešku


Komentari (37)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...