Svijet
1

Protesti u Sloveniji protekli bez incidenata

FENA
U desetak slovenskih gradova u petak su ponovo održani protesti protiv političkih elita općenito i sadašnje vlade, ali su ovaj put protekli bez izgreda.

Najviše ljudi okupilo se u Ljubljani ispred parlamenta, oko 6.000, te u Mariboru gdje ih je na trgu Leona Štukelja po podacima policije bilo manje od hiljadu. Janez Ogulin iz ljubljanske policijske uprave izjavio je da su protesti u svim gradovima protekli bez incidenata, a u Ljubljani je policija privela dvojicu demonstranata zbog "nedoličnog ponašanja" i manjeg kršenja odredaba o javnom redu i miru.

Demonstranti su u narednim danima najavili nove proteste.

U protekle četiri sedmice od kada traju, protesti protiv političara, kriznog stanja u društvu i političke korupcije okupili su najviše podrške u Mariboru i Ljubljani. Iako su se javnim izjavama demonstrantima pridružili pojedini intelektualci, oni za sada nisu dobili jasan politički profil i zahtjeve koji bi demonstrante povezali.

Unatoč tome, predsjednik slovenske vlade Janez Janša smatra kako je dio demonstranata izmanipulirala od tzv. "stara ljevica" koja se protivi mjerama štednje, te da se njima pokušava destabilizirati njegovu vladu.