|

Hiljade slovenaca protestiraju u Ljubljani zbog mjera štednje

Hiljade slovenaca protestiraju u Ljubljani zbog mjera štednje
0
F
FENA
17.11.2012. u 15:44
0
komentara
0

dijeljenja
Hiljade ljudi okupile su se danas na glavnom gradskom trgu u Ljubljani u znak protivljenja vladinim mjerama štednje.


Protesti, koji su organizirala tri najveća sindikata, penzionerska i studentska udruženja, dio su protesta koji se širom Evrope organiziraju protiv vladinih mjera koje predviđaju štednju kako bi se izašlo iz ekonomske krize.

Organizatori tvrde da je na Kongres trgu u Ljubljani okupljeno oko 30.000 građana iz gradova širom Slovenije.

Dušan Semolie, lider najutjecajnijeg sindikata ZSSS je okupljenima na početku mitinga rekao da su uzroci krize “pohlepni kapital”, a ne stipendije i plate.

Rijeka demonstranata obučenih u crveno kretala se od ranih jutarnjih sati prema centralnom gradskom trgu noseći transparente s ispisanim porukama protiv štednje.

“Stroga strogost dovodi do još većeg duga”, “Uzmite mi sve što imam, ali privreda neće stati”, “U Sloveniji je najkonkurentnija korupcija”, “Stop socijalnoj nejednakosti”, samo su neki od transparenata, prenio je Tanjug.

Protest su organizirali najutjecajniji Savez sindikata ZSSS, Savez sindikata javnog sektora KSJS, sindikat “Neodvisnost”, Studentske organizacije i Udruženje penzionera Slovenije.

Protest je održan u koordinaciji sa Evropskom sindikalnom konfederacijom koja je slične proteste održala u više evropskih zemalja.

Za razliku od protesta organiziranih u Španiji i Portugalu u srijedu, gdje je bilo nasilja, organizatori u Sloveniji su insistirali da protesti treba da budu mirni.

Uprkos tome, jake policijske snage su u centru Ljubljane, osiguravaju zgrade vlade i parlamenta koje su samo nekoliko minuta udaljene od Kongres centra gdje se protest održava.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.