Svijet
0

Protesti u Seulu zbog samita G20

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Desetine hiljada aktivista Južne Koreje izašlo je danas na ulice Seula protiveći se održavanju samita grupe 20 industrijski razvijenih zemalja (G20) u ovom gradu naredne sedmice.

Radnički i drugi aktivisti uzvikivali su slogane i pjevali pjesme na glavnom trgu u Seulu ispred gradske vijećnice okruženi hiljadama pripadnika policije.

"Nastavićemo da se borimo za povećanje minimalnih plata, da riješimo pitanje nezaposlenosti omladine. Nikad nećemo dozvoliti da 20 sila odlučuje budućnost cijelog svijeta", rekli su organizatori.

Policija je saopštila da je oko 20.000 ljudi učestovalo u protestima, dok organizatori, među kojima je Konfederacija radničkih sindikata, kažu da ima oko 40 000 demonstranata.

Neki su nosili crvene prsluke na kojima je pisalo - "Protiv G20 koja guši prava radnika i otvara nestabilna radna mjesta", dok su drugi držali lažni saobraćajni znak "Stop G20".

Aktivisti su dijelili letke u kojima se apeluje na ljude da "ustanu protiv neoliberalizma i globalizacije".

Nasilje nije zabilježeno u prva dva sata nakon početka skupa, ali polciija očekuje sukobe, rekao je portparol gradske policije Frans presu.
"Organizatori skupa kažu da će se kretati prema centru grada uprkos upozorenjima policije. Očekujemo sukobe", rekao je portparol, dodajući da je oko 8 000 policajaca raspoređeno u centru grada.

Seul će 11. i 12 novembra ugostiti svjetske lidere, uključujući američkog predsjednika Baraka Obamu.

Šef policije Cho Hjun Ou rekao je prošlog mjeseca da će policija biti u punoj pripravnosti oko mjesta održavanja samita.

Oko 50.000 policajaca i desetine hiljada vojnika biće raspoređeno na ključnim mjestima u gradu, kao i planinskim oblastima oko Seula, dok će mornarica i obalska straža nadgledati brodove.

Policija je već uvela striktne mjere bezbjednosti i formirala specijalnu jedinicu čiji će jedini zadatak biti da štiti lidere G20.

Oko mjesta održavanja samita vlasti su postavile ogradu visoku preko dva metra.