Seul
0

Bill Gates na Samitu G 20

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Više od 100 biznismena iz cijelog svijeta, uključujući osnivača "Microsofta" Bill Gatesa potvrdilo je svoj dolazak na naredni samit grupe 20 razvijenih zemalja G 20, koji će biti održan 11. i 12. novembra u južnokorejskoj prijestonici Seulu, rekli su organizatori.

Isti izvor navodi da će Gates, koji je sada kopredsjedavajući humantarne fondacije Bill i Melinda Gates, biti među 112 biznismena koji će se sastati na marginama samita 10. novembra.

U saopštenju organizatora navodi se da će na samitu učestvovati 35 šefova kompanija iz sektora proizvodnje i informacionih tehnologija, 28 iz finansijskih firmi, 25 iz oblasti energetike i 24 logistike, pomorske trgovine i drugih sektora.

Među kompanijama koje ću učestvovati su Royal Dutch Shell iz Holandije, Total iz Francuske, finansijska grupa ING iz Holandije, Američka banka , Hewlett-Packard i švajcarska Nestle.

Južna Koreja već izvjesno vrijeme pokušava da poslovni samit uvrsti u redovni dio zasjedanja G 20.

Iako su i prethodni susreti lidera zemalja G 20 uključivali šefove kompanija, organizatori su ove godine najavili da će to biti najveći skup te vrste i biće povezan sa glavnim događajem.

Organizatori kažu da će šefovi komapnija moći slobodno da razgovaraju o ekonomskim problemima na okruglim stolovima sa političkim liderima, među kojima će biti lideri SAD i Kine.