{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Protesti studenata zbog Bolonjske deklaracije

F
11.3.2010. u 21:08
0
11
Protesti studenata zbog Bolonjske deklaracije
0
Protesti studenata zbog Bolonjske deklaracije
Više hiljada studenata u četvrtak navečer protestuje na ulicama Beča povodom održavanja samita o Bolonjskoj deklaraciji na godišnjicu primjene ovog dokumenta.
Prema saopćenju policije, oko 3.200, a prema podacima organizatora između 10.000 i 20.000 studenata učestvuje u demonstracijama.

Demonstranti nose parole u kojima osuđuju novi sistem studiranja, a prate ih kamioni s muzikom i klovnovima.

Među učesnicima je bilo i studenata iz inostranstva - delegacija talijanskih studenata, te predstavnici studenata iz Švicarske.

Demonstranti su najavili da će večeras blokadom ulica pokušati da spriječe ministre iz 46 zemalja da učestvuju na svečanoj večeri u bečkom dvoru Hofburg, s ciljem da zvaničnicima pokažu šta znače prepreke s kojima se oni suočavaju tokom studiranja.

Putem interneta studenti su najavili da će blokirati ulice kojima bi trebalo da se kreću ministri. Bečka policija zatražila je pomoć od svojih kolega iz drugih pokrajina.

Već u srijedu navečer je stotinjak studenata ponovno zaposjelo amfiteatar bečkog sveučilišta tražeći od rektora da dozvoli održavanje "kontrasamita".

- Studenti treba da pomognu u provedbi Bolonjskog procesa umjesto da demonstriraju, poručila je ministrica znanosti Beatrix Karl.

Prema njenim riječima aktualni problemi u vezi s Bolonjskom deklaracijom su uzrokovani prijelaznom fazom, prenijele su agencije.

Ministrica je naglasila da "Bolonja povećava mobilnost i internacionalnost studija", koja ima za cilj stvaranje zajedničkoga evropskog prostora visokog obrazovanja, u kojem bi diplome bile priznate u svim zemljama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: