{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Demonstranti u Ljubljani oštetili zgradu Parlamenta

F
19.5.2010. u 18:44
0
2
Demonstranti u Ljubljani oštetili zgradu Parlamenta
0
Demonstranti u Ljubljani oštetili zgradu Parlamenta
Foto: Stanko Gruden/STA/Dnevnik.si
Protest slovenskih studenata i učenika protiv zakona koji bi im ograničio honorarni rad tokom školovanja u srijedu poslijepodne u Ljubljani je izmakao kontroli kad je dio demonstranata napao zgradu parlamenta u kojoj se održavala redovna sjednica.
Budući da je oko zgrade bio postavljen kordon posebne policije, nasilni mladi demonstranti na zgradu su bacali granitne kocke s obližnjega parkirališta, jaja i druge predmete. Razbili su desetak prozora, a sjednica je nakratko prekinuta.

Studentska organizacija, koja je službeni organizator protesta, distancirala se od nasilja ističući da je u izgredima sudjelovalo samo nekoliko stotina demonstranata, i to pošto je protestni skup već bio završen.

Izgrede je osudio predsjednik parlamenta Pavel Gantar, koji je rekao da to nije bio protest, nego "akt vandalizma".

"Oni koji bacaju jaja ne mogu biti gladni. Ovo je odbijanje dijaloga i bijeg u nasilje, a to ne može biti put za rješavanje otvorenih pitanja", rekao je Gantar.

Komentirajući proteste i zahtjeve mladih, istaknuo je da shvaća njihove teškoće te dodao kako im nije u interesu da padnu "pod utjecaj stvaranja prividnog izvanrednog stanja".

Očevici su rekli da je policija uhapsila nekolicinu nasilnih demonstranata, a neslužbeno se doznaje da ima i nekoliko lakše povrijeđenih.

U središtu Ljubljane okupilo se oko 8000 demonstranata koji su od vlade tražili da povuče zakonski prijedlog po kojemu bi mladi tokom studiranja honorarno mogli raditi bitno manje nego dosad te bi na te prihode plaćali porez i doprinos za mirovinsko osiguranje.

Vlada taj zakon smatra potrebnim kako bi se skratilo vrijeme studiranja.

Studenti tvrde da bi se novim rješenjem njihov socijalni položaj bitno pogoršao jer bez povremenog rada ne bi mogli snositi troškove studija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: