Svijet
2

Protesti protiv Ubera uzrokovali saobraćajni haos u Portugalu

SRNA
Hiljade taksista poremetilo je danas saobraćaj širom Portugala protestujući zbog Ubera, aplikacionog servisa za prevoz putnika, za koji tvrde da predstavlja nelojalnu i nelegalnu konkurenciju.

U prijestonici Lisabonu, između 3.000 i 4.000 taksista kretalo se veoma sporo kroz grad, saopštile su organizacije koje su organizovale protest – "Antral" i "Portugalska taksi federacija".

Oko 1.000 demonstranata izašlo je na ulice u gradu Porto, dok se oko 100 okupilo na ulicama grada Faro, na jugu zemlje.

Taksisti u Lisabonu na svoja vozila stavili su crne trake kao znak da je njihova profesija u žalosti, a na prozore natpise "Uber, idi kući" i "Uber predstavlja državni zločin'".

Pristup aerodromu u Lisabonu privremeno je bio blokiran taksi vozilima koja su se polako kretala prema zgradi parlamenta, a turisti su morali da se oslone na metro, javlja AFP.

"Vlada mora da zaustavi Uber, koji predstavlja nelojalnu konkurenciju", rekao je predsjednik udruženja taksi vozača "Antral" Florensio Almeida.

On je rekao da njima ne trebaju subvencije države, ali da žele da svi poštuju zakone i da svi ispunjavaju obaveze prema državi.