Zapadna Indija
0

Protesti protiv izgradnje najveće nuklearke, jedna osoba poginula

FENA
Jedna osoba je poginula, a više od 50 je ranjeno kada je policija otvorila vatru na demonstrante koji su se okupili da bi izrazili protivljenje planu za izgradnju nuklearne elektrane u zapadnoj indijskoj državi Maharaštri.

Izgradnja najvećeg nuklearnog postrojenja na svijetu, vrijednog 10 milijardi dolara, trebalo bi da počne ove godine.

Između 700 i 800 mještana Džajtapura i okoline, uglavnom ribara, okupilo se na mjestu gdje je predviđena izgradnja u selu Nate, kod Džajtapura, 250 kilometara od Mumbaia.

Policija je saopćila da je bila prinuđena na paljbu pošto su učesnici protesta napali policijsku stanicu, prenio je britanski radio BBC.

"Rulja je zapalila prostorije s dokumentacijom, uništila računare i televizor i zapalila policijsko vozilo", izjavio je predstavnik policije Madhukar Gajkvad.

"Pokušali smo ih rastjerati suzavcem i palicama, koristili smo i plastičnu municiju, ali ništa nije djelovalo. Na kraju smo upotrijebili bojeve metke i jedan čovjek koji je bio ranjen preminuo je na putu ka bolnici", rekao je Gajkvad.

Među povrijeđenima ima i policajaca.

Plan za izgradnju nuklearnog kompleksa sa šest reaktora, snage 9.900 megavata, uz tehničku podršku francuskog energetskog giganta Areve, izazvao je masovne proteste širom Indije.

Građani su posebno zabrinuti poslije izbijanja nuklearne krize u Japanu, gdje je 11. marta u zemljotresu i cunamiju oštećena nuklearna elektrana Fukushima.