Svijet
15

Protesti kojima se traži nezavisnost Katalonije: Sve spremno za referendum 9. novembra

Anadolija
(Foto: EPA)
U posljednje dvije godine porasla je zainteresovanost za nezavisnost Katalonije. 

Desetine hiljada pristalica nezavisnosti Katalonije okupile su se danas na skupu u Barseloni na kojem su tražili referendum o otcjepljenju za koji španska vlada tvrdi da bi bio neustavan, javlja Anadolija.

S druge strane, predsjednik autonomne Vlade Katalonije Artur Mas kazao je da je sve spremno za referendum koji će biti održan 9. novembra.

Podsjećamo, Katalonija je svoju samostalnost izgubila dolaskom Burbonaca na vlast 1714. godine, a tokom Napoleonovog pohoda na Španiju, u Kataloniji se nalazilo glavno žarište protufrancuskog otpora.

Početkom 20. stoljeća razvija se pokret za nacionalnu autonomiju, na osnovu čega Katalonija 1932. stiče djelimičnu autonomiju, a Katalonska samouprava proglašena je 1936. godine.

U vrijeme Španskog građanskog rata Katalonija je bila glavno žarište otpora republikanaca protiv Francisca Franca i intervencionista. Gušenjem otpora 1939. Franco je u potpunosti ukinuo katalonsku samoupravu.

Dolaskom na vlast španskog kralja Ivana Karla, Katalonija je 1977. dobila privremeni autonomni status, a 1979. autonomiju.

Na Nacionalni dan Katalonije, 11. septembra. 2012. godine, protesti stotina hiljada ljudi potaknuli su predsjednika regionalne vlade Artura Masa da odustane od zahtjeva za širom autonomijom kroz pregovore te da se usmjeri na politički put osamostaljenja Katalonije.