Egipat
0

Protesti blokiraju krijumčarenje roba u Gazu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Višednevni protesti u Egiptu usporili su krijumčarenje nekih dobara u obližnji pojas Gaze kroz mrežu tunela prokopanih ispod granice.
  • Radnje u Egiptu na sjeveru Sinajskog poluostrva iz kojih se snabdijevaju radnje u Gazi ostale su bez frižidera, mašina za veš i kompjutera zbog ometanja u snabdijevanju iz Kaira i drugih gradova, izjavio je jedan krijumčar Reutersu.

Zahvaljujući mreži tunela, Palestinci su mogli da se izbore s blokadom Izraela i Egipta uvedenom sredinom 2007. godine, kada je islamistički Hamas silom preuzeo kontrolu nad Gazom, pobjedivši snage lojalne umjerenijem, rivalskom Fatahu.

  • Ukoliko se stabilnost ne povrati u Egiptu, plašim se da će roba potpuno prestati da stiže i biznis će zamrijeti, možda za sedmicu dana, rekao je Abu Mahmoud.

Gorivo i građevinski materijal se i dalje dopremaju kroz podzemne prolaze ali u ograničenim količinama i cijene su visoke, otkako su prošlog mjeseca izbili protesti protiv tri decenije duge vladavine egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka.

Za sada nisu značajno povećane cijene brašna i šećera jer to ne stiže iz Egipta.

Nejasno je, međutim, da li je haos u Egiptu uticao na krijumčarenje oružja u pojas Gaze.

Abu Mahmoud je rekao da su zračni udari Izraela na tunele i visoke cijene koje su nametnuli egipatski trgovci za neku robu kao što je cement naveli mnoge da smanje nove porudžbine.

Izrael je u junu ublažio blokadu pojasa Gaze zbog međunarodne osude smrtonosnog upada izraelskih komandosa na turski brod koji je pokušao da probije blokadu i dopremi pomoć Palestincima.

U tom incidetnu poginulo je devet Turaka, propalestinskih aktivista.

Abu Mahmoud tvrdi da trenutno radi samo nekoliko od 250 tunela kroz koje je posao cvjetao prije nereda u Egiptu.