Svijet
0

Protest Vatikana zbog racije belgijske policije

FENA
Vatikan je u petak belgijskoj vladi uputio protest zbog racija koju je policija izvršila u objektima Katoličke crkve u toj zemlji i u kući kardinala protiv koga se vodi istraga zbog toga što su katolički svećenici seksualno zlostavljali maloljetnike.

Vatikan je u saopćenju naveo da je "šokiran" zbog načina na koji je pretres izvršen i otvaranja grobnica dvojice kardinala. Vatikanski ministar vanjskih poslova uručio je formalni protest belgijskom veleposlaniku u Vatikanu, javio je Reuters.

Belgijska policija je u četvrtak pretresla dva glavna objekta crkve i kuću bivšeg nadbiskupa i tom prilikom zaplijenila kompjutere i dokumentaciju koji bi mogli sadržavati dokazni materijal.

Policija je zapečatila prostorije Briselske nadbiskupije u Mechelenu za vrijeme biskupskog skupa i nije dozvolila biskupima da odu odatle ili telefoniraju dok nije završen pretres koji je trajao devet sati, izjavio je predstavnik crkve.

Glasnogovornik ureda tužitelja rekao je da je policija pretresla i obližnju rezidenciju kardinala Godfrieda Danneelsa, bivšeg nadbiskupa, koji je od 1979. do januara 2010. godine bio poglavar Katoličke crkve u Belgiji, dok je njegov kompjuter oduzet.

On je također rekao da je policija samo djelomično otvorila jednu grobnicu koja je bila u samoj katedrali, ali nije znao da kaže ko je u njoj sahranjen.

Policija je odlučila pogledati što se nalazi unutra kada je neko od prisutnih u katedrali u vrijeme pretresa rekao da su nedavno vršeni radovi na vanjštini grobnice.

Kritike Vatikana su upućene i zbog činjenice da nije zaštićena povjerljivost podataka koje su iznijele žrtve seksualnog zlostavljanja, a koje su se obratile crkvenoj komisiji koja istražuje pedofiliju, budući da su zaplijenjeni i njihovi dosjei.