Glasnogovornik Vatikana
0

"Papa duboko tuguje zbog pedofilskih skandala u Belgiji"

FENA
Papa Benedikt XVI (Foto: ITN)
Papa Benedikt XVI (Foto: ITN)
Papa Benedikt XVI duboko tuguje nakon što je otkriven obim pedofilskih skandala u belgijskoj crkvi tokom proteklih decenija, izjavio je u ponedjeljak navečer na belgijskoj televiziji vatikanski glasnogovornik Federico Lombardi.

"Papa duboko tuguje nakon što je prošle sedmice objavljen izvještaj komisije belgijske crkve koje je izazvalo šok u zemlji", rekao je za privatni belgijski televizijski kanal RTL-TVI glasnogovornik Svete stolice iz Rima.

"Taj izvještaj otkriva veliku patnju žrtava i upućuje na još veću težinu zločina", dodao je on.

"Mislim da će Papa imati priliku za sljedećeg putovanja u Veliku Britaniju govoriti o tom problemu i ponovno osuditi počinjene zločine", rekao je Lombardi.

On je dodao da će tokom te "historijske posjete od četvrtka do nedjelje Papa ponovno pozvati Crkvu na obnovu i potaknuti je da učini sve kako se tako mrska nedjela ne bi ponovila".

Izvještaj odbora za praćenje tužbi zbog seksualnog zlostavljanja, koji je osnovala Katolička crkva, a vodi ga neovisni dječiji psihijatar Peter Adrianssens, otkriva da je stiglo 500 tužbi žrtava i da je 13 osoba počinilo samoubistvo.

Belgijski biskup Roger Vangheluwe, koji je otišao s dužnosti u aprilu nakon priznanja da je napastovao nećaka, objavio je u nedjelju "povlačenje kako bi razmislio o svom životu i budućnosti", a sve su jači pritisci da ga se isključi iz Crkve, o čemu će odlučiti Papa.

"Nakon njegovog priznanja, nekoliko stotina osoba prijavilo je seksualno zlostavljanje posebnom odboru Katoličke crkve", rekao je Adriaenssens, koji predsjedava odborom, a prenose agencije.