Bijesni zbog karikatura
0

FOTO / Protest uz parole "Smrt Facebooku" i "Smrt Americi"

SRNA
Foto: AP
Pakistanski demonstranti uzvikivali su danas "Smrt Facebooku" i "Smrt Americi", uz paljenje američkih zastava, tokom protesta povodom bogohulnog objavljivanja karikatura poslanika Muhameda na internetu.

Korisnik Facebooka organizovao je "Dan crtanja Muhameda" radi promovisanja "slobode izražavanja", ali je ova akcija naišla na burna negodovanja u Pakistanu, muslimanskoj zemlji sa 170 miliona stanovnika.

Islam izričito zabranjuje crtanje bilo kojeg poslanika, a najnoviji spor podsjeća na proteste širom muslimanskog svijeta zbog objavljivanja karikatura Muhameda u evropskim listovima 2006. godine.

Pakistanska agencija za telekomunikacije zabranila je pristup Facebooku, YouTubeu i još 450 linkova na internetu. Pristup otvorenoj enciklopediji Wikipediji je ograničen zbog rastućeg bogohulnog sadržaja. 

Agencija je osnovala besplatnu telefonsku liniju i e-mail adresu putem kojih prima žalbe i stupa u akciju.

Vjerske stranke su u Karačiju, najvećem pakistanskom gradu, mobilisale stotine demonstranata koji su na ulicama tražili zabranjivanje Facebooka i izvinjenje od ove socijalne mreže zbog uvrede muslimana.

U Multanu, svetom gradu u provinciji Pundžab, na protestnom skupu učestvovalo je nekoliko stotina ljudi. Oni su palili američke zastave i automobilske gume, nakon čega su se mirno razišli.
U sjeverozapadnom gradu Pešavaru, oko 250 studenata i vjerskih aktivista organizovalo je manji protest pod parolom "Smrt Facebooku, smrt YouTubeu", a također je spaljena američka zastava.

Sporna stranica na Facebooku privukla je 105.000 članova i sadrži pet stranica slika i karikatura. Stranice na kojima se osuđuje ovaj konkurs i poziva na bojkot inicijative privukle su mnogo više pristalica.