Zbog karikatura poslanika
0

Sud u Pakistanu naredio blokiranje Facebooka

Sarajevo-x.com
Foto: ITN
Foto: ITN
Pakistanski sud naredio je vladi te zemlje da privremeno blokira Facebook jer se na jednoj grupi ove popularne društvene mreže potiču korisnici da objavljuju razne karikature poslanika Muhammeda koje vrijeđaju osjećaje muslimana.

Agencija AP javlja da grupa na Facebooku nazvana "Everybody Draw Mohammed Day!" potiče korisnike mreže da 20. maja dostave karikature poslanika Muhammeda. To rade zbog prijetnji tvorcima animirane TV serije "South Park". U epizodi emitiranoj 14. aprila poslanik Muhammed je prikazan u odijelu medvjeda.

Studenti u Pakistanu protestvovali su na ulicama zbog ove grupe koja vrijeđa osjećaje muslimana kojima vjera zabranjuje bilo kakvo prikazivanje poslanika Muhammeda.

Serija karikatura poslanika objavljena u danskim novinama 2005. godine izazvala je nasilne proteste i prijetnje smrću autoru.

"Mi ne pokušavamo vrijeđati muslimane", napisao je na Facebooku kreator spomenute grupe. "Mi jednostavno želimo pokazati onima koji prijete ljudima zbog objavljivanja karikatura Muhammeda da nam ne mogu oduzeti pravo na slobodu govora. Mi se njih ne bojimo."

Khurram Ali, portparol pakistanske telekomunikacijske agencije, kaže da je Vlada Pakistana naredila tamošnjim internet provajderima da privremeno blokirajuu popularnu mrežu Facebook do 31. maja.

Khurram je izjavio je kako se čekaju posljednje upute od vlade, a moguće je i potpuno blokiranje Facebooka u ovoj državi.