|

Protekla godina najtoplija od početka mjerenja

Protekla godina najtoplija od početka mjerenja
4
F
FENA
1.12.2014. u 09:02
2
komentara
4

dijeljenja
Protekla godina najtoplija od početka mjerenja Foto: Arhiv/Klix.ba
Prvih deset mjeseci 2014. bilo je najtoplije od početka sistemskog mjerenja temperatura u svijetu prije 130 godina, prema podacima američke Nacionalne agencije za okeane i atmosferu (NOAA), prenosi CNN.
Prema NOAA-i 2014. je na putu da postane najtoplija godina od početka mjerenja.

Prosječna globalna temperatura između januara i oktobra bila je 0,68 stepeni Celzija viša od prosječne globalne temperature u 20. stoljeću koja je iznosila 14,1 stepen Celzija.

NOAA-ina analiza je važan pokazatelj za zdravlje koji ukazuje na prijeteći trend na našem planetu, kaže meteorolog CNN-a Derek Van Dam.

"Postaje sve teže ostati skeptičan prema uzrocima zatopljavanja na planetu", dodaje.

Ovaj je oktobar bio najtopliji oktobar u svijetu, pokazuju podaci NOAA-e. Živa u termometru popela nešto manje od jednog stepena Celzija iznad prosjeka za 20. stoljeće koji je iznosio 13,9 stepeni Celzija.

"Rekordno visoke temperature za oktobar bile su rezultat toplije površine i kopna i oceana u čitavom svijetu i ta toplina bila je relativno ravnomjerno raspoređena između sjeverne i južne polutke", navela je agencija.

"Ono što je najupečatljivije je da ta rekordna toplina nije bila ograničena na neki određeni dio svijeta što znači da smo svi u tomu bili zajedno", kaže Van Dam, prenosi portal Croenergo.eu.

"Do sada je u ovoj godini rekordna temperatura bila uočena na svakom kontinentu i okeanu na našem planetu. To je nešto što ne možemo ignorirati."

Analiza NOAA-e temelji se na globalnim temperaturama u dvije kategorije - temperaturi kopna i okeana i potom se izračunava prosjek koji uključuje obje vrijednosti.

Rekordno visoke temperature zabilježene su i na kopnu i na površinama okeana.

Temperatura površine kopna dosegnula je važan znanstveni prag i bila je gotovo dva stepena Celzija viša od prosjeka za oktobar u 20. stoljeću koji je iznosio 9,3 stepeni Celzija.

Znanstvenici već dugo predviđaju da će porast globalne temperature od samo dva stepena Celzija biti poguban za planet pridonoseći pojavi katastrofalnih oluja, porastu razina mora i topljenju polarnog leda.

Prema kopenhaškom sporazumu o klimatskim promjenama postignutom 2009. bilo koje prosječno temperaturno povećanje iznad dva stepena Celzija u odnosu na predindustrijsko doba označeno je kao opasno.

Prema NOAA-i površine okeana također su najtoplije ikad zabilježene za oktobar i gotovo stepen Celzija toplije u odnosu na prosjek u 20. stoljeću koji je iznosio 15,9 stepeni.

"Rekordne temperature u 2014. posebno su bile uočljive širom sjeverne i zapadne Evrope i dijelova istočne Rusije", kaže NOAA.

Nekoliko država zabilježilo je porast prosječne temperature u oktobru veći od dva stupnja Celzija u odnosu na prosjeke u 20. stoljeću i među njima su i Australija, Njemačka, Francuska, Švicarska i Švedska, navodi CNN.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...