{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


2014. najtoplija godina od početka mjerenja temperatura

F
21.11.2014. u 07:59
20
10
2014. najtoplija godina od početka mjerenja temperatura
20
2014. najtoplija godina od početka mjerenja temperatura
Foto: Arhiv/Klix.ba
Deset prvih mjeseci 2014. bili su svaki pojedinačno najtopliji zabilježeni na planeti od početka praćenja temperatura 1880., objavila je u četvrtak američka Nacionalna okeanska i atmosferska agencija objavljujući podatke za oktobar.
Oktobar je bio najtopliji od 1880. i također 38. oktobar zaredom tokom kojeg je temperatura u svijetu bila iznad prosječne u XX. stoljeću i postigla 14,74 stepeni, precizira agencija.

Za razdoblje od januara do oktobra 2014. prosječna temperatura na površini okeana i kopna iznosila je 10,3 stepeni odnosno bila je za 1,5 stepeni viša od prosječne temperature prošlog stoljeća.

Oktobar je također bio treći uzastopni mjesec i peti u šest posljednjih mjeseci s rekordnom temperaturom.

Te više temperature rezultat su toplijeg zraka na cijeloj planeti na površini kopna i okeana, podjednako na sjevernoj i južnoj polulopti.

Južna polulopta je u oktobru zabilježila rekordne temperature na kopnu, posebno u južnom dijelu Latinske Amerike i na zapadu i jugu Australije.

Na sjevernoj polulopti ovaj je oktobar bio treći najtopliji mjesec u analima.

Južni dijelovi evropskog kontinenta, obalne regije na zapadu Sjedinjenih Država i većina krajnjeg istoka Rusije imali su najtopliji oktobar.

Središnji dijelovi Sibira tokom tog razdoblja zabilježili su temperature 4 do 5 stepeni niže od prosječnih.

Temperatura na površini okeana je u oktobru 2014. bila najviša ikada zabilježena u tom mjesecu i 0,62 stepena iznad prosjeka za XX. stoljeće.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: