Svijet
0

Protekla godina jedna od najsigurnijih kada je riječ o avionskom saobraćaju

Klix.ba
Prošla godina bila je jedna od najsigurnijih kada je riječ o avionskom saobraćaju i to uprkos nesrećama leta Egyptaira u maju i aviona LaMia koji je prevozio fudbalski tim brazilskog Chapecoensea.

Širom svijeta u prošloj se godini dogodilo pet avionskih nesreća. Međunarodna komisija za istragu avionskih nesreća to70 registrovala je ukupno 271 smrtno stradalu osobu u avionskim nesrećama. Osim toga, 64 letjelice su bile uključene u ostale vrste sudara i nesreća, ali bez smrtnih ishoda.

"Iako se računa svaka nesreća, možemo slobodno kazati kako je rekordno nizak broj nesreća i smrtno stradalih u njima tokom 2016. godine pokazatelj napretka u avijacijskoj sigurnosti i poboljšanja standarda kada je riječ o sigurnosnim rizicima", kazao je Adrian Young iz to70.

Dodao je i kako je slučaj leta kompanije Emirates, u kojoj su svi putnici i članovi osoblja preživjeli, pokazatelj izuzetno dobrih standarda dizajniranja letjelica i sposobnosti pilota i drugog osoblja.

Najgora nesreća koja se dogodila protekle godine zasigurno je nesreća leta LaMia 2993, koji je 28. novembra tokom leta prema kolumbijskom Medelinu ostao bez goriva. Avion se srušio i tom prilikom je poginula 71 osoba.

"Ova nesreća ne pokazuje kako su za nju odgovorne dodatne regulacije. Njen uzrok je namjerna pogreška pilota i operatera. Broj nesreća uzrokovan nezakonitim ometanjem nije uzrok za zabrinutost", dodaje Young.

Druga nesreća s najvećim brojem ljudskih žrtava dogodila se u maju kada je poginulo 66 ljudi na letu Pariz-Kairo.

Godine 2015. u četiri velike avionske nesreće poginula je 471 osoba, dok je 2014. godine broj žrtava bio 864.

Kako piše Independent, Velika Britanija nije bila uključena u avionsku nesreću još od 80-ih godina prošlog stoljeća.