Komentari (19)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
neprijateljstva, ili smutnje među vjernicima. Svi moraju biti protiv takvog makar on bio dijete nekog od njih." Član 18.: "Oni Jevreji koji nas slijede, stiču pravo na našu pomoć i podršku. Niko im neće nepravdu činiti, niti (nekom) pomoći protiv njih." Član 30.: "Jevreji slobodno šire svoju vjeru, a muslimani svoju." Član 52.: "Potlačenom treba pomoći." Član 55.: "Onaj ko je pod zaštitom smatra se ravnopravnim sa zaštitnikom, ne može mu se nanositi šteta i nepravda." Nema sumnje da je Povelja jedinstven dokument u historiji. Skoro da ne nalazimo primjera da je neka zemlja, do modernog doba, donijela pisane ustavne norme koje sadrže toliko humanih načela koliko Medinski ustav. I za kraj, ovaj dokument je star skoro 1400 godina i više od 500 godina stariji od Magna Carte!!!
Ne mogu shvatiti da se stalno ističe ovaj dokument kao prvijenac u zaštiti ljudskih prava. Zašto zapadni historičari smišljeno prešućuju Medinsku povelju ili ustav?! Zato što je autor Muhammed, a.s., a to se ne uklapa u njihovo viđenje islama. Povelja sadrži 70 članova podijeljenih na četiri grupe. Članovi Povelje sadrže prava i dužnosti mnogih ljudi i plemenskih zajednica, a njen tekst je nastao kao rezultat rasprave i dogovora između Muhammeda, a.s., njegovih saradnika, izabranih predstavnika grada Medine i drugih zainteresiranih strana. Znači da Povelja nije jednostran akt, odnosno volja jedne strane, nego je nastala na najzdravijim osnovama demokratske uprave i diskusije zainteresiranih struktura grada i okoline. Kao dokumenat, ovaj Ustav nije nametnut ili poklonjen od vladara onim nad kojim se vlada. Navest ću samo par članova pa neka svako razuman prosudi. Član 13.: "Bogobojazni vjernici trebaju biti protiv nasilnika među njima, ili onog ko čini bilo koju vrstu zuluma, grijeha,
Nula za Medinski Ustav.
Mnogo vrijednija spomena je Medinska Povelja: http://el-asr.com/tekstovi/medinska-povelja/
E pa zar ima toliko? Ko da je juce bilo