Dva puta dobio Pulitzera
0

Proslavljeni novinar Shadid preminuo na zadatku u Siriji

Sarajevo-x.com
Anthony Shadid
Anthony Shadid
Anthony Shadid (43), dvostruki dobitnik Pulitzerove nagrade i dugogodišnji dopisnik New York Timesa iz Iraka i Libije, je preminuo u četvrtak u Siriji dok je bio na zadatku. Pretpostavlja se da je preminuo od posljedica napada astme.

Proslavljeni novinar, koji se radi svojih priča izlagao ogromnim opasnostima te je bio ranjen 2002. godine na Zapadnoj obali, a prošle je godine otet u Libiji i oslobođen nakon šest dana, preminuo je tokom putovanja prema granici Sirije s Turskom.

S njim je bio njegov fotograf Tyler Hicks koji tvrdi da je napad astme dodatno zakomplikovala Shadidova alergija na konje.

Prema izvještajima medija, Shadid i njegov fotograf su išli iz Sirije prema granici s Turskom, a ispred njih su bili vodiči na konjima.

"Stajao sam pored njega i pitao ga da li je dobro, no, on se u tom trenutku srušio", kazao je Hicks za Times, dodavši da je Shadidovo disanje postalo otežano i nakon nekoliko minuta je prestao disati.

Hicks je njegovo tijelo odnio preko granice u Tursku.

Anthonyjev otac, Buddy Shadid, je za AP potvrdio da je njegov sin cijeli život bolovao od astme, ali je imao lijekove kod sebe.

Anthony Shadid, Amerikanac libanonskog porijekla, iza sebe je ostavio suprugu, kćerku i sina. Bio je jedan od najpoznatijih svjetskih novinara, a radio je za mnoge prestižne svjetske medijske kuće, među kojima su AP, Washington Post, Boston Globe te New York Times.

Za priče iz Iraka je dva puta nagrađen Pulitzerovom nagradom - 2004. i 2010. godine.

Njegov posljednji zadatak bio je u Siriji, gdje je boravio posljednju sedmicu kako bi prikupio podatke o slobodnoj sirijskoj vojsci i drugim naoružanim osobama, odnosno o otporu sirijske vlasti na pozive da predsjednik Bashar al-Asad podnese ostavku.

U Siriju su ga uveli aktivisti da bi izvještavao o situaciji u pokrajinama Homs, Hama i Idlib.

"Tačne okolnosti i mjesto smrt nisu potpuno razjašnjeni", navodi se u saopćenju New York Timesa.

Izvršni urednik lista je napisao da je Shadid preminuo onako kako je i živio - svjedočeći o patnjama ljudi koji žive u klopci između državne represije i opozicionih snaga.

"Antony je bio jedan od najboljih novinara naše generacije. Bio je iznimno ljubazan i darežljiv čovjek. Donosio je izvještaje sa mnogiih ratišta, često rizikujući vlastiti život. Sretni smo što smo imali kolegu kakav je on", napisao je izdavač Timesa Arthur Sulzberger.