Svijet
0

Prošla godina postavila temperaturni rekord

SRNA
Prošla godina bila je najtoplija od 1850. godine kada je započeto mjerenje globalne temperature, saopćila je danas Svjetska meteorološka organizacija (SMO).

U saopćenju se navodi da je 2010. godina bila toplija za 0,53 stepeni Celzijusovih od prosječne temperature u periodu od 1961. do 1990. godine, koji se najčešće uzima kao osnova za poređenje.

Prošla godina bila je nešto toplija od dosadašnjih rekordera, 1998. i 2005. godine, ali postoji i margina moguće greške u proračunu koja ih potpuno izjednačava.

SMO u svojim analizama uzima u obzir podatke tri vodeće istraživačke agencije, američke Nacionane administracije za aeronautiku i svemir, Nacionalnog centra za podatke o klimi, te zajedničke institucije koju čine britanski centar Hadley i odjeljenje za klimatska istraživanja Univerziteta Istočna Anglija.

Ove institucije koriste podatke sa istih meteoroloških stanica, ali primjenjuju razlilčite metode u njihovoj analizi, pa se konačni zaključci donekle razlikuju.

Regioni u kojima je prosječna temperatura najviše porasla tokom prošle godine bili su Afrika, južna i zapadna Azija i najsjeverniji dijelovi Sjeverne Amerike, uključujući Greenland.